ГЕРБ сезира Конституционния съд за решението на НС да изплати 50% от дължимото на пътните строителни фирми

0
1144
Снимка: архив
Николай Димитров - ГЕРБ/СДС Ясен Киров - ГЕРБ/СДС
Николай Димитров - ГЕРБ/СДС
Ясен Киров - ГЕРБ/СДС

Нарушен е принципът на разделение на властите, посочи Радомир Чолаков

ГЕРБ сезира Конституционния съд за нарушаване на конституцията с изплащането на едва 50% от дължимото на пътните строителни фирми, съобщи депутатът от ГЕРБ Радомир Чолаков на брифинг в Народното събрание.

„Преди Великден Народното събрание взе решение за предприемане на действия от АПИ за осъществяване на дейности по поддържане на републиканската пътна мрежа. Ако си спомняте, ние още тогава обещахме, че това решение ще бъде отнесено до Конституционния съд. С това решение на практика изпълнителната власт сне от себе си правомощията да управлява пътищата и ги делегира на Народното събрание, което противоречи на чл. 4 от конституцията. Това е принципът на разделение на властите.

Както Министерският съвет няма право да приема закони, така и Народното събрание няма право да разглежда договори, да прекратява договори и т.н. Това е противоконституционно и това беше казано в пленарната зала.

ГЕРБ/СДС

Вторият смущаващ, меко казано, момент в това решение е, че както представители на мнозинството казаха в пленарната зала те по този начин искат да предотвратят възможността да има съдебни дела, с които фирмите изпълнители, които не са си получили парите, да съдят АПИ, което пък е нарушение на чл. 56 от конституцията – това е принципът на право на защита и независимост на съдебната власт“, обясни Чолаков.

Той допълни, че в искането до Конституционния съд в неговата заключителна част са записали: „Всички ние, народните представители на ГЕРБ, които отказахме да участваме в гласуването на това решение, конституционните съдии, представителите на правната общност и българското общество сме изправени пред едно изумително по своята арогантност брутално и безочливо погазване на основополагащи норми и принципи на правовия ред.

Решението на Народното събрание не е само едно безкрайно тъжно свидетелство за печалното състояние на юридическата подготовка на гласувалите народни представители – нещо по-лошо, то е свидетелство за това, че българската правна система е изправена пред опасността да бъде практически разрушена от един безчинстващ законодателен орган, мнозинството на който в прав текст съобщава на цялото общество, че няма да спазва законите, няма да спазва конституцията, може би защото си е въобразило, че численото им превъзходство е аргумент за безотговорност и му гарантира безнаказаност. Ако това поведение не бъде санкционирано по най-категоричен начин, последствията за България ще са опустошителни. Искаме да вярваме, че Конституционният съд няма да допусне това“, посочи Чолаков.

„Това, което направихме с тази жалба до Конституционния съд, не е нито против бизнеса и строителите, нито против гражданите. Напротив. Самозабравили се политици потъпкват правовия ред, дори на действащи договори и дейности. Имаме само юридически аргументи срещу самозабравилите се политици, които потъпкват правовия ред“, заяви Николай Нанков.

„Повече от две седмици нито има пътна поддръжка, нито има разплащане на фирмите. Вчера започнаха разплащания с част от фирмите. На трето място, ние настоявахме на 100% да бъдат изплатени средствата на тези, които бяха одобрени и сертифицирани от Агенция „Пътна инфраструктура“. Те са одобрени и сертифицирани от първия служебен кабинет на президента Радев. Не искам да съм лош пророк какво ще стане с останалите 50%, които ще бъдат разплащани след проверки на юристи. Това, което направихме ние – да сезираме Конституционния съд за поредното решение в нарушение на всички правни норми, е за доброто на българското общество и бизнес“, посочи още Нанков.

Според Десислава Атанасова управляващите последователно почиват. „И преди да се приеме това решение коментирахме, че ще излязат в дълга ваканция без парламентарен контрол. За сметка на това приеха едно противоконституционно решение, както направиха преди предходната ваканция – решение за избор на председател на КЕВР.

Вчера още с постъпване на жалбата ни е образувано дело номер 10 в Конституционния съд. Тоест намира се основание за образуване на това производство. Очакваме управляващото мнозинство да формира своята воля и да я обективира в специално становище. Масова практика стана да не се зачита нито правилникът, нито българското законодателство и конституция. Ежедневно има грубо показване на правовия ред и парламентарна практика. Ако това е завръщане на парламентаризма, аз не знам какво е представлява диктатурата“, каза още Атанасова.

„Не слушайте какво ви говорят тези хора, следете какво правят. Това миналата седмица отново го потвърдих по отношение на изказване на вицепремиер и последвалите бурни аплодисменти, защото той бил имал безкомпромисно поведение и нарекъл с „позор“ казаното от Радев. Едновременно с това обаче пак той и неговите съдружници сключиха договор за 1 млрд. с „Джем корп“, условията на който ние многократно настояваме да бъдат разгледани от анкетна комисия. Купуват с 35% по-скъп газ чрез посредници пак от руска компания и други подобни инициативи. В този смисъл раздвоението на управляващата коалиция да прави едно в МС, а друго в НС не ни изненадва“, допълни Атанасова.