ГЕРБ: Ще откраднат изборите, ако не се броят разписките от машините

0
772
Десислава Атанасова Снимка: архив/ DarikNews.bg

Гарантирайте честен и демократичен изборен процес, призова ЦИК Десислава Атанасова

ГЕРБ апелира новата ЦИК да вземе решение секционните избирателни комисии да броят контролните разписки и да сверяват получените резултати с получения протокол.

„При 100% машинно гласуване тряба да има правила как народът ще контролира машините. Мнозинството отвори кутията на Пандора. Нужно е да направим последно усилие. Молим всички системни партии да поканят своите представители в ЦИК и да вземат решение. Така ще имаме яснота, че изборите са честни. Ако някой каже, че няма нужда това да се прави, ще му кажем, че той явно знае кой се е приготвил да открадне изборите и да промени волята на хората. Гарантирайте честен и демократичен изборен процес. Вярваме, че и президентът ще подкрепи такова наше решение“, каза шефката на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова.

Ако не се приеме това искане, ГЕРБ ще настояват техните представители в СИК-овете да не напускат секциите, докато контролните разписки не бъдат сверени с получения протокол. „Може да ни наречете старомодни, но ние няма да позволим да се създават предпоставки в опорочаването на вота“, каза още Атанасова с декларация от името на групата на ГЕРБ.

„Единственото, което това отминаващо НС даде на българския народ, бяха промените в ИК. Нищо друго от помпозно обявените – мажоритарно гласуване, подкрепа за майките за деца с увреждания, индексирането на пенсиите, всичко това се оказа предизборна пушилка. Главното изменение въвежда 100% машинно гласуване, без обществото да може да провери резултата от машинния вот.

В 12 хил. секционни избирателни комисии присъстват представители на НПО, партии, наблюдатели на целия български народ. Това прави поне 100 хил. мъже и жени, които наблюдават изборния процес. С измененията народният суверенитет беше отнет и делегиран на машини. Изведнъж машините станаха безалтернативни. ГЕРБ е приел машинното гласуване, но е предлагал алтернативи“, добави председателката на ПГ на ГЕРБ.

Тя попита как може да се твърди, че цяла СИК може да сгреши, а машина не. Демокрацията се поставя на един софтуер, отбеляза още тя. Атанасова предупреди, че се готви кражба на изборите. „В нито една европейска държава машинното гласуване не е допуснато или е забранено. Изборите трябва да се провеждат от народа и с прякото му участие. В България машината стана единственият фактор, който ще определи резултатите от изборите“, допълни Атанасова.