ГЕРБ: Слабите министри останаха, трима ползваха президентската администрация, за да правят партия, и избягаха от уж великите успехи

0
131
Даниел Митов

Какви успехи постигнаха? Радев е станал жертва на собствената си пропаганда или лъже, каза Даниел Митов

„Очаквано в днешния ден, когато се обявява съставът на новото служебно правителство, ние искаме да предложим и своите изводи от последните месеци. Президентът обяви работата до момента като успешна. Иска ми се да разбера, какви успехи точно постигна, но с данни, с факти. Пандемията ли спря, успешна ли беше ваксинационната кампания, овладяха ли инфлацията… Какви успехи постигнаха“, попита на брифинг зам.-председателят на ГЕРБ Даниел Митов.

„Радев е станал жертва на собствената си пропаганда или лъже. Трета опция няма“, каза още Митов. „Очаквахме да бъдат сменени шестима слаби министри, а те останаха. Други трима избягаха от уж великите успехи“, допълни още той.

„Ние разбираме, че са се занимавали с това да се опитват да купуват партии. Председателят на „Екогласност“ каза: „Опитаха се да ми купят партията“. С това са се занимавали служебни министри и президентската администрация“, твърди още Митов.

Относно темата ковид и ваксинацията той каза, че „осми пореден ден сме първи по смъртност в Европа“.

На брифинга се включи и Тома Биков, който каза: „Двамата министри, които бяха ползвани като ПР-и на правителството, тръгнаха да правят партия“, като допълни, че „през следващите месеци те ще продължат да ползват президентската администрация за своя политически проект“.

„За тези месеци служебното правителство не спря да се намесва в изборите и да се обявява срещу една конкретна коалиция. Сега разбираме, че са се занимавали с това да купуват партии. Вчера председателят на „Екогласност“ го обяви, това са служебни министри и хора от служебната администрация, да късат жива плът и да купуват други партии. Извадили сме няколко неща, които са показателни, най-високите цени на ток в Европа, инфлацията е по-висока от средната за ЕС, най-ниската ваксинация в Европа на фона на раздаваните ваксини, по-скъп бензин, препълнени бежански центрове, това са факти, а не компромати“, изброи Митов.

„Понеже слушахме обвинения, че ние на времето не сме се справяли, някои като Кацаров си позволиха да наричат хора от кабинета на ГЕРБ убийци. Да попитам: той какъв е точно, като отново сме първи в Европа по смъртност?“, попита Митов.

Според ГЕРБ е трябвало да си отидат 6 министри заради публичния им провал и общественото мнение срещу тях.

– Андрей Живков, на енергетиката, защото българската индустрия е загубила милиони за няколко месеца, а други са спечелили милиони.

– Стойчо Кацаров, вместо да управлява кризата разпусна НОЩ, ваксинацията беше прекратена и започна саморазправа с лекари, които участваха в борбата с коронавируса в най-тежките моменти. Като към момента има гладна стачка в спешната помощ, но пътьом остана да се строи частна болница с държавни пари.

– Виолета Комитова заради спрените магистрали, спрените пътища и протестите на бранша. „Според Радев ще им организират стачки и протести? Значи миналата година не бяха организирани, но когато са срещу служебен министър вече не са гражданска инициатива, а в случая с МРРБ хората просто си искат парите“, коментира Биков.

– Стела Балтова, на туризма. „Не знам колко още ресторантьори да излязат да протестират, че да бъде сменена. Имало ръст спрямо 2020, но забравят, че такъв нямаше никъде, не само у нас“, припомни Тома Биков.

– Велислав Минеков – вместо 40 млн. за кино 0 лева за кино, блокиране на закона и малко остана да подари острова на Созопол, забрави да внесе бюджет за културата, за да има мерки, бяха забравили. За сметка на това на 1 юли политическия му кабинет взели че си раздали бонуси за месец и половина работа.