ГЕРБ: Служебното правителство сложи кръст на автомагистрала „Хемус“

0
189
Александър Ненков и Николай Нанков

Как по времето, когато ГЕРБ управляваше, нямаше проблеми с разплащането и нямаше протести, пита Николай Нанков

„Кога се усетиха от МРРБ, че няма ресурс? Назначеният от нея директор на АПИ беше уволнен поради тази причина и поради още една. Министър Комитова не е коментирала все още кои са тези приближени фирми до сегашната власт“, заяви на брифинг в Народното събрание бившият регионален министър Николай Нанков. Той коментира твърденията на служебния министър Виолета Комитова за проблеми с пътните строежи и финансирането им и протестите на работещите в сектора от тази сутрин София.

Той припомни и че за 2022 г. лично Комитова се е похвалила пред медиите, че е договорила с финансовия министър Асен Василев средства за разплащане.

„Комитова е специалист да прави неверни твърдения в рамките на едно изказване“, заяви Нанков.

„Ясно е, че сектор пътно строителство не е приоритет, но да бъдат честни и да го кажат. Да спрат да противопостяват сектор на сектор, защото всяка секторна политика е важна за битието на българина и неговото ежеднение. Обричаме Северна България в социално-икономическа деструкция“, каза още той.

„Имаме едно служебно правителство, което е хиперактивно, но не разсъждава дългосрочно. То разсъждава как да спомогне за преизбирането на неговия началник, т.е. за постигането на краткосрочни цели. Истината е, че това правителство иска да харчи и да харчи предизборно. Бяхме поели ангажимент, че 2024 г. „Хемус“ ще стане.

Очевидно сега разбираме, че тя няма да стане. Ако тези хора бяха загрижени за гражданите и икономиката, това правителство няма за цел да направи тази промяна и да развива дългосрочно този проект. Хубаво е министър Комитова и цялото правителство да излязат и да кажат на гражданите какво смятат да правят. Готови са на всичко, за да докажат, по един или друг начин, че има нарушения. Факт е, че тази магистрала няма скоро да бъде реализирана“, заяви от своя страна Александър Ненков.

Той попита и как това правителство в момента не може да се справи, след като са изтеглили 500-те милиона за магистрала „Хемус“ и има протести на строителните работници. „Как по времето, когато ГЕРБ управляваше, нямаше проблеми с разплащането и нямаше протести?“, учуди се той.

„Факт е, че за 4 месеца, наблюдаваме едни инсталирани хора от Радев, не наблюдаваме нито на йота напредък. Да се натоварят на една кола и да отидат да видят, а не да говорят глупости в ефир“, допълни го Нанков.

Николай Нанков заяви, че всеки даден лев в годините назад, е обезпечен с документи, а всичко останало било неверни внушения и твърдения. Според него с действията на служебния кабинет магистрала „Хемус“ няма да бъде завършена в следващите 50 години.

„Когато не искаш да направиш нещо, винаги можеш да намериш начин“, подкрепи го колегата му Ненков.

„С действия и бездействия сложиха кръст на магистрала „Хемус“. Всичко свършено от нас се зачеркна“, отчете бившият регионален министър. По думите му сегашното ръководство на „Автомагистрали“ няма възможност да управлява.

“Днес бяхме свидетели на протест, хората бяха излъгани. Тук говорим за редица човешки съдби“, завърши Николай Нанков.