Гешев: Цели се овладяване на прокуратурата и тя да изпълнява поръчки както МВР

0
128
Иван Гешев Снимка: архив

Главният прокурор разясни какво разбират под съдебна реформа управляващите

„Това е последицата от т. нар. съдебна реформа“, каза главният прокурор Иван Гешев на влизане във ВСС по повод тежката катастрофа в София, при която загинаха две момичета.,

Гешев припомни, че преди две години прокуратурата е внесла експертни предложения да се отнемат в полза на държавата автомобили на лица, които са употребили алкохол и наркотици, както да се увеличи наказанието и да се квалифицира като „умишлено убийство“, когато е причинено след употреба на алкохол.

Главният прокурор е издал методически указания, когато се управлява моторно превозно средство след употреба на алкохол или наркотици, прокурорите да искат отнемането на автомобила.

„И съдебна реформа е министърът на правосъдието на това основание да ми иска отстраняване. Съдебна реформа е и да се закрият съдът и прокуратурата „Антимафия“ в интерес на олигархията и мафията. Съдебна реформа е и по този начин да се постигне нещо като резултатите на амнистия за около 800 дела на олигарси, организирана престъпност, лица, обвинени за тероризъм, шпионаж и най-тежките престъпления в страната. Две години докладите на прокуратурата, на Върховния касационен съд, Върховния административен съд за резултатите да отлежават в НС“, каза Гешев.

„Тази съдебна реформа цели само едно – да се овладее прокуратурата, да се отстрани конкретен главен прокурор, вероятно да се сложи някой послушен и съдебната власт да изпълнява поръчки, както може би изпълняват някой други институции в изпълнителната власт като МВР примерно“, заяви още Гешев.

„Това нас няма да ни спре въпреки разпада на държавността, ние сме готови да работим с всяка институция, в интерес на българските граждани и България. Всичко това, което казах, ще тежи на съвестта на тези политици, които го правят, ако имат съвест“, допълни Гешев.