Гешев: Надявам се да не се прави разследване за периодите около раждането ми и докато съм бил в детската градина /видео/

0
158
Иван Гешев Снимка: архив

ВСС отложи разглеждането на искането за отстраняване на главния прокурор

Пленумът на Висшия съдебен съвет отложи разглеждането по същество на предложенията за отстраняване от поста на главния прокурор Иван Гешев. Кадровиците единодушно решиха, че следва да разгледат предложенията по същество, след като Върховният административен съд се произнесе окончателно по жалба на правосъдния министър. С нея Надежда Йорданова обжалва решение на съвета, с което се отхвърля разглеждането по същество на факти и обстоятелства, възникнали преди началото на мандата на Иван Гешев като главен прокурор.

И правосъдният министър Надежда Йорданова, и главният прокурор Иван Гешев бяха единодушни, че държат възможно най-бързо да се разгледат всички факти и основания, посочени в двете искания за предсрочно прекратяване на мандата на Иван Гешев. Кадровиците обаче посочиха, че всичко може да се случи след произнасянето на ВАС.

„Надявам се да обсъдим всички основания, внесени във ВСС, за да стане ясно на българските граждани, че те са смешни. Готов съм да дам логични, свързани и аргументирани отговори на всички въпроси. Както стана ясно, вече беше извършена проверка за достоверността на дипломата ми. Имам спомени и от детската градина, но не мога да гарантирам, че са много ясни. Надявам се да не се прави разследване и за периодите около раждането ми, за да се докаже дали съм нарушил принципите за етично поведение на българските магистрати, докато съм бил в детската градина“, пошегува се Гешев с Йорданова.

Гешев подчерта, че е напълно готов за дебат с Йорданова, който да се излъчи публично по националната телевизия и най-важното – да бъде в рамките на институционалния формат, който процедурата предполага. Главният прокурор отбеляза и че е несериозно правосъдният министър на страната да не казва и дума в рамките на самите заседания на ВСС, да отказва професионален разговор с него, докато иска отстраняването му, а в същото време да не слиза от телевизионния екран, където рецитира предварително заучени опорки.

„Нашата работа не е да обикаляме телевизиите и да говорим неверни твърдения, да не кажа лъжи, относно интегритета на членовете на ВСС. Ние дължим отговор и мястото и форматът за това е именно ВСС, а не телевизионните студия. Ние, за разлика от политиците, нямаме право да говорим неистини и е нормално на тези неистини да бъде отговорено в този формат. Ние работим, имаме служебни ангажименти, нямаме време да обикаляме телевизиите. Не можем да насмогнем на всички неистини на всички политици. Това, което се случва, е обидно за българските прокурори и българските съдии“, каза още Гешев.

Обвинител №1 за пореден път подчерта и че съдебната власт, в лицето на съда и прокуратурата, в момента са единствените стабилни структури в държавата, особено на фона на хаоса, който цари във всички сектори и невъзможността на управляващите да го овладеят.

„Целта на атаките срещу мен е прокуратурата да бъде овладяна. Цената ще бъде платена от българските граждани. Проблемът на българската съдебна власт не е главният прокурор и българската прокуратура, а политиците. Това показва и историята“, посочи Иван Гешев

След заседанието на Висшия съдебен съвет министърът на правосъдието Надежда Йорданова заяви пред медиите, че не приема спекулациите, че упражняването на правото да обжалва незаконосъобразен акт е опит за отлагане на самото производство.

Според правилата на процедурата за предсрочно прекратяване на мандата на някой от тримата големи в съдебната власт, когато има внесени няколко искания от един орган (в случая – Министерството на правосъдието), насочени към едно лице (в случая – гл. прокурор Иван Гешев), те се обединяват.

Така ВСС няма възможност да разгледа само искането на Янаки Стоилов, преди да приключи делото по жалбата на Надежда Йорданова.

Очаква се Върховният административен съд да се произнесе окончателно по жалбата в рамките на около месец, след което правосъдният министър Надежда Йорданова да насрочи ново заседание на ВСС за разглеждане на двете искания за прекратяване на маната на главния прокурор./Tribune.bg