Гешев: Надявам се ние, българите, да загърбим омразата един към друг и да се сплотим

0
238
Снимка: кадър

Главният прокурор присъства на празничната служба в Желязната църква в Истанбул

„Надявам се ние, българите, да загърбим омразата един към друг, да се сплотим, да се сетим, че съединението прави силата и пожелавам по-често да потребяваме думи като „татковина“ и „родина“. Желая здраве и благодат на всички българи и просперитет на нашето отечество България!” Това каза главният прокурор Иван Гешев, който днес присъства на службата в Желязната църква в Истанбул.

В храма „Св. Стефан“ за първи път след дълъг ремонт се отслужва Рождественска литургия.

Службата се води от Старозагорския митрополит Киприян и представител на Вселенската патриаршия.

Литургията за пореден път стана повод общността на цариградските българи да се събере за празника. Храмът „Свети Стефан“ беше реставриран и отвори врати през 2018 г.

„Свети Стефан“ е единствената желязна църква в света и е един от най-значимите български паметници на архитектурата и културата. Преди нейното построяване в края на XIX век на нейно място е съществувал дървен храм.

„Това е един символ на българския дух, благодарение на който българският народ е оцелял през вековете“, посочи пред бТВ Гешев.

„За съжаление голямата част от службата беше на гръцки език и не можах да я разбера. Надявам се по-често да има служби в този стълб на българщината и те да са на църковнославянски“, коментира Гешев.