Гешев: От година се наблюдава сериозен ръст на престъпността

0
55
Снимка: архив

Честността на изборите е задължение на различни институции, прокуратурата ще направи всичко, зависещо от нея, заяви главният прокурор

„От месеци, може би година, се наблюдава сериозен ръст на престъпността. Увеличава се както мигрантският натиск, така и престъпленията, свързани с него. Увеличава се и наркоразпространението, през няколко месеца има изключително тежки катастрофи. Няма да говоря за битовите престъпления, убийствата на възрастни хора“. Това заяви пред журналисти главният прокурор Иван Гешев.

Той изказа съболезнования на семействата на загиналите полицаи и обеща съдействие с всички институции за превенция на престъпността.

„При тази тежка икономическа обстановка и очертаващата се още по-тежка такава зимата не може държавата да създава допълнителни проблеми, като воюват институциите. И с това да създава ръст на престъпността и допълнителни проблеми за българските граждани. Не е честно хората, които си плащат данъците, да трябва да търпят престъпността. При условие че държавата е длъжна и може да реши поне част от тези проблеми“, подчерта той.

Главният прокурор очерта причинно-следствената връзка: институциите воюват, престъпността расте, случват се трагедии, подобни на днешната. Той призова институциите да решават собствените си проблеми и да взаимодействат с останалите.

„Честността на изборите е задължение на различни институции, прокуратурата ще направи всичко, зависещо от нея“, увери Гешев, който се срещна с представители на Централната избирателна комисия.

„Прокуратурата ще свърши тази част от работата, която е от нейната компетентност – борбата срещу изборните престъпления. Дойдохме да кажем, че ще си взаимодействаме с ЦИК и другите институции в интерес на българските граждани“, каза той пред медиите.

Гешев отказа да коментира вътрешния министър и отказа му за общо звено между ДАНС, МВР и прокуратурата.

„Мисля, че разпоредбите на Изборния кодекс са ясни. Становището на МВР е, че няма нужда от обща заповед, а не че не трябва да има съвместни щабове. Аз не виждам проблем със или без заповед, важното е да се върши работа“, каза той.