Гешев се срещна с румънски висши прокурори

0
47
Снимка: ПРБ
Николай Димитров - ГЕРБ/СДС Николай Димитров - ГЕРБ/СДС

Обсъдиха взаимодействието между прокуратурите на балканските страни и сътрудничеството между България и Румъния

Главният прокурор на Република България Иван Гешев проведе работен разговор с Богдан Лику, първи заместник на главния прокурор на Румъния. Лику, който е бивш главен прокурор в Генералната прокуратура на Румънския върховен съд, е у нас за участие във втория работен форум на главните прокурори от Балканския регион на тема „Ролята на прокуратурата за утвърждаване върховенството на закона“.

На срещата присъства и прокурор Надина Спину, ръководител на отдел за международно правно сътрудничество в Прокуратурата към Върховния касационен съд.

Иван Гешев и Богдан Лику обсъдиха взаимодействието между прокуратурите на Балканските страни и изграденото ползотворно сътрудничество между българската и румънската прокуратури в контекста на членството на България и Румъния в Европейския съюз.

Прокуратурата на Република България има подписано споразумение за сътрудничество с Генералната прокуратура при Върховния касационен съд на Румъния от 2019 г., както и Меморандум за сътрудничество с Дирекцията за разследване на организираната престъпност и тероризма на Румъния.