Главният прокурор утвърди методически насоки за подпомагане на разследванията на катастрофи

0
21
прокуратурата
Снимка: архив

Нарежда се при тежки пътно-транспортни произшествия да се проверява за евентуален умисъл

С цел да се повиши ефективността на досъдебните производства и да се осигури правилното прилагане на закона главният прокурор на Република България Иван Гешев утвърди методически насоки за подпомагане на работата по делата за т.нар. същински транспортни престъпления, съобщават от държавното обвинение.

В насоките се отбелязва, че е необходимо да се изследват в пълнота всички обстоятелства относно наличието на евентуален умисъл при извършване на транспортни престъпления с причинена смърт на едно или повече лица, средна или тежка телесна повреда или значителни имуществени вреди.

Указанията са при разследването фактите да се изследват задължително с оглед и на версията, че водачът на моторното превозно средство е извършил престъпление по транспорта (по чл. 342, ал. 3 от НК) при евентуален умисъл, когато:

– умишлено е нарушил правилата за движение;

– съзнавал е възможността по този начин да причини общественоопасни последици, но е продължил да управлява без да предприеме каквито и да било мерки за предотвратяването им;

– станал е негоден да управлява моторното превозно средство под въздействие на алкохол и наркотици.

Насоките включват наблюдаващите прокурори навреме да преценяват при всеки конкретен случай необходимостта от извършване на  допълнителни действия по разследването – например повторен оглед на местопроизшествието, при който да се преценят вида и състоянието на пътната настилка и пътните знаци, наклона на пътя, износеността на маркировката и др.

При изясняване на механизма и причините за пътнотранспортното произшествие задължително да се преценява необходимостта от възлагането на задачи в съответните експертизи (автотехнически, комплексни съдебно-медицински, автотехнически и др.), свързани с изследване на пътната инфраструктура и условията за безопасност. Препоръчва се при противоречия в свидетелските показания и обясненията на обвиняемия да се провежда и следствен експеримент за проверка на достоверността им с цел изясняване на важни обстоятелства като разположението на МПС, видимостта на пътя и др.

Предвид тревожния ръст на пътнотранспортните произшествия след употреба на алкохол и наркотици още през май 2020 г. прокуратурата внесе в Народното събрание експертни предложения за изменение и допълнение на Наказателния кодекс в частта за престъпленията по транспорта.

През юни 2022 г. прокуратурата представи отново предложения за законови промени, които са от компетентността на Народното събрание.

Прокуратурата Република България многократно е напомняла, че очаква реакция от институциите по внесените предложения за изменения на Наказателния кодекс и че всяко забавяне при предприемане на конкретни действия срещу престъпленията по транспорта би довело до все по-голям брой на жертвите на пътнотранспортни произшествия.