Голямата новина днес е, че Корнелия Нинова свали доверието си от Радев 5 дни преди втория тур

0
722
Тома Биков Снимка: архив

Подобно грубо разрушаване на политическата система на България не се е случвало през последните 31 години

Тома Биков, фейсбук

Голямата новина не е, че Корнелия Нинова подаде оставка. Голямата новина е, че 5 дни преди втория тур на президентските избори, тя свали доверието си от Румен Радев. И го каза в пряк текст. С действието си Нинова показа това, което се знаеше отдавна – че Румен Радев не просто няма нужда от БСП, но БСП вече е пречка за него. Румен Радев, днес прави с БСП, това което направи с Демократична България, ИТН и ИБГНИ преди изборите – чегърта ги!

Нинова направи изявлението си след като оставката ѝ беше поискана от говорителя на служебното правителство Антон Кутев и от бившия говорител на президентството Елена Йончева, която е член на Инициативния комитет на Радев. Някой има ли съмнение, че Радев е дал командата за разцепването на БСП, точно преди да започнат преговорите за съставяне на правителство начело с неговата партия Продължаваме промяната? Аз нямам.

Радев няма интерес от присъствието на Нинова и БСП в политиката, защото за разлика от останалите формации, които вече са готови да се държат като присъдружни организации на Продължаваме промяната, БСП е партия с над 100-годишна история и няма как да подкрепи безусловно всичко, което Радев, Петков и Василев поискат. А техните искания ще дойдат след втори тур. Най-важните от тях са: даване на зелена светлина на Северна Македония за преговори с ЕС без условия и затваряне на ТЕЦ „Марица-изток“ до 2026 година.

С всичките ми критики към Корнелия Нинова съм убеден, че тя не би дала подкрепата на БСП за подобни решения. Напротив, подобни решения биха взривили бъдещото управление, ако тя има решаващ глас в него. Затова Радев иска да отстрани Нинова час по-скоро от играта и да маргинализира БСП, както направи с Демократична България, ИТН и ИБНИ.

Никога не съм бил социалист и никога няма да бъда! Никога БСП не е била моята партия и никога няма да бъде! Винаги Корнелия Нинова е била мой опонент и ще остане такава. В този случай обаче тя е права, защото подобно грубо разрушаване на политическата система на България не се е случвало през последните 31 години. Никога в България не е имало подобен политически инжинеринг, който по такъв брутален начин да руши основите на партийния живот в страната.

Това, което ще кажа днес на онези, които се радваха, че Радев чегърта ГЕРБ, е – сега чегъртат вас! И това не е повод за радост, а за силно притеснение.