Кога е искрен Радев? Когато освободи Ивайло Иванов по политически причини или когато не иска да освободи Бай Пешо от МВР по политически причини?

0
1103
Ивайло Иванов, като главен секретар, защити полицаите от нападките на Румен Радев.

Да се опираш на отчетите  на вътрешното министерство с шестима убити полицаи е кощунство

Стефан Ташев

Очаквано вчера Румен Радев се обяви против смяната на главния секретар на МВР Петър Тодоров, човек на тандема от президентската мафия Узунов-Копринков, назначен от Бойко Рашков.

Това не е новина, както се казва. Любопитни са мотивите на президента да откаже смяната на Тодоров, известен в МВР като Бай Пешо.

„Мотивите към предложението за отстраняване на главен комисар Петър Тодоров от поста главен секретар на МВР са изцяло политически и са продължение на пълномащабната чистка в тази институция. Посочените аргументи за липсата на организация и контрол върху дейностите на МВР са в остро противоречие с Докладите за дейността на МВР за 2022 г. и първото полугодие на 2023 г. на самото Министерство на вътрешните работи.

В собствените си доклади МВР отчита по-добри резултати и по отношение на регистрираните, и при разкритите престъпления….. Българските граждани и медиите могат да изискат и да се запознаят с Докладите за дейността на МВР за 2022 г. и първото полугодие на 2023 г., в които професионалната дейност на институцията е оценена на базата на конкретни данни и статистически показатели. Така те ще могат сами да преценят каква е истинската причина за искането за отстраняване на главния секретар на МВР“ написаха вчера от „Дондуков“№2.

Кога е искрен Румен Радев като говори за политически мотиви при отстраняването на главния секретар на МВР? И мери ли с един аршин? Ето пример.

На 12 май 2021 година встъпва в длъжност служебното правителство на президента. На 16 май, голямо бързане, премиерът Стефан Янев обявява мотивите на кабинета, с които се иска отстраняването на тогавашният главен секретар на МВР Ивайло Иванов. Нали никой не си мисли, че мотивите са писани някъде другаде извън сградата на „Дондуков“№2, щом ден по-късно Радев ги подписва без забележка?

Та ето мотивите: Въпреки твърденията на главен комисар Ивайло Иванов, че операцията на полицейските органи е „перфектно организирана“ и са се справили „професионално“, вечерта на 2 септември 2020 г. в гр. София напрежението между органите на реда и протестиращите ескалира и се допуснаха сблъсъци. Пострадаха в различна степен лица с агресивно поведение, но също така и мирни протестиращи граждани, и журналисти. Случилото се по време на протестите и действията на органите на МВР намериха отзвук и бяха отразени в позициите на редица международни правителствени и неправителствени органи и организации. Социологичните проучвания показаха, че обществото иска промяна и не толерира полицейското насилие“, мотивира предложението си до президента служебния премиер Стефан Янев.

Мотивите на Янев за отстраняването на Ивайло Иванов.

Според неговата оценка Ивайло Иванов е пряко отговорен за настъпилите вредни последици – формираното негативно отношение към органите на МВР.

Колко е негативното отношение към вътрешното министерство Янев не казва. Обаче социологическите проучвания казват друго:

Доверие в работата на полицията за периода – 2017 – 2021 г. Професионални фигури в периода – главни секретари: Младен Маринов и Ивайло Иванов Шефове на ГДНП: Христо Терзийски и Николай Хаджиев Шефове на ГДБОП: Ивайло Спиридонов и Любомир Янев. От 2017 г. до късната пролет на 2021 г. доверието в българската полиция трайно и постепенно се увеличава. Според данните на „Алфа рисърч“ разликата между одобрението и неодобрението за работата на полицията през 2017 г. е минус 9 пункта (26% срещу 35%). В началото на 2021 г., пак според данните на Алфа, тенденцията е напълно преобърната – разликата между доверието и недоверието към полицията е плюс 10% (32% срещу 22%). Същата картина отчитат и социолозите от „Галъп“ (юли 2020) – според техните данни за миналата година доверието в полицията е 49%, а недоверието – 40%. Проучването им от февруари 2021 г. пък показва още по-голям ръст на доверието до 54% при 36% недоверие.

Така полицията изравнява традиционно високото одобрение в българското общество за армията – също 54 %. Свидетелство за повишеното доверие в МВР в периода 2017 – 2021 г. е и преобърнатата тенденция при назначаването на нови кадри в полицията. Преди началото на мандата обявените свободни места не можеха да бъдат запълнени, докато към 2021 г. е точно обратното – кандидатите чувствително надвишават броя на свободните места, което пък позволява да се прави и по-добър качествен подбор. Доверието е повишено, защото: Престъпност и битова престъпност: За 4-годишен период (2017-2021) се наблюдава трайна тенденция към намаляване на общата престъпност, включително т. нар. битова престъпност. Продължава устойчивата тенденция на намаляване на регистрираните убийства, кражби и грабежи и посегателства спрямо МПС. Расте разкриваемоста.

 Ликвидирани са телефонните измами, които тормозеха много възрастни хора в страната. Чувствително намаляват случаите на насилие над възрастни хора в малките населени места – ролята на мобилните екипи плюс близо 2000 нови полицаи, назначени само през първите 2 години на мандата в малки и средно големи населени места. През периода 2017–2020 г. се наблюдава намаление на убийствата и увеличаване на разкриваемостта.

Броят на регистрираните довършени умишлени убийства намалява с над 30,5% (2020 г. спрямо 2017 г.). През 2017, 2019 и 2020 г. са разкрити всички регистрирани убийства с изключение на едно. Само за после 2020 г. е отчетен значителен спад и по трите показателя – тежки ПТП, загинали и ранени спрямо предходната година. Отчита се намаление на тежките ПТП с 15,2%, на загиналите с 26,1% и на ранените със 16,3%, спрямо същия период на 2019 г. На практика, броят на ПТП-та се връща на нивата от времето на соца, когато обаче автомобилите са много по-малко и много по-бавни.

Ясно е, че мотивите на Янев-Радев не издържат. Обаче Иванов е сменен скоропостижно. Нелепо е президентът да говори за „чистки“ след като назначеният от него Бойко Рашков за месец са отстранени над 20 директори на ОДМВР, четирима директори на дирекции в МВР и четирима директори на Главни дирекции, както и главният секретар на МВР Ивайло Иванов. Те не само са отстранявани, но и унижавани, заплашвани от Рашков и кадровика му в МВР Любомир Филипов, съпруг на небезизвестната Даниела Бобева, но са направени опити някои да бъдат и арестувани. Като директора на ОДМВР-Пловдив Йордан Рогачев.

Повечето от тези хора, които отказват да напуснат доброволно системата на МВР, са натикани в специално измислено звено за подпомагане на министъра, където стоят без да работят нищо. До октомври 2022 година това е струвало на българския данъкоплатец към 2 милиона лева. Тогава Рашков назначи и сегашният министър за шеф на ГДБОП.

Под натиска на Дамаджаната, който бе и вицепремиер, са махнати шефът на ДАНС и директора на Националната разузнавателна служба. Тогава министри в правителството на Стефан Янев са Кирил Петков, Асен Василев и Николай Денков, които с подписите си са решили да бъде сменен Иванов и на 5 август 2021 да бъде назначен Петър Тодоров. Как две години сегашният министър Калин Стоянов работеше с Тодоров, като шеф на ГДБОП, а сега вече не може?

Самият Бай Пешо е с доста любопитна, меко казано, биография.

16 години е началник на РПУ в Пловдив (това не говори особено добре за професионалните му качества), от 2005 до 2021 г., през май 2021 г. е временно назначен от Рашков за заместник-директор на Областната дирекция на МВР в града под тепетата, а от юни същата година временно е директор на дирекцията. С указ № 202 на президента на Република България от 5 август 2021 г. е назначен за главен секретар на МВР. Какъвто е и до момента. Според публикация на сайта zonanews.bg Петър Тодоров е бил щатен служител на Държавна сигурност. При представянето му пред журналисти на въпрос какви за отношенията му с ДС – Тодоров отговори, че е завършил ВНВУ „В. Левски“ през 1986 г. като политически офицер.

Служил е в Асеновград до 1989 г., когато през октомври отива на оперативен курс в ДС във факултета на школата в Симеоново. ПР-ът на МВР тогава обясни, че новият главен секретар бил назначен в ДС, но веднага отишъл да изучава чужд език и поради това нямал нито един работен ден в службите.

Истината е, че Петър Тодоров е бил кадрови служител на ДС и след като е бил назначен в рамките на обучението и работата си като кадрови служител на Държавна сигурност, е бил изпратен на оперативен курс за военен контраразузнавач.

Запознати твърдят, че Бай Пешо бил готов да си тръгне от поста, той е за пенсия и ще лапне едни 100 000 лева от МВР, но тандемът Узунов-Копринков бил категорично против и го държат като заложник.

Нелепо е президентът Румен Радев да обвързва отказа да подпише освобождаването на Тодоров с „отчетите на МВР“. За една година назад бяха убити шестима полицаи, което е черен рекорд в историята на МВР. Те загинаха по вина на своите началници и ако те имаха доблест, визирам министъра Демерджиев и главсека Бай Пешо, трябваше да са си подали оставките още преди година.