Готвачът Андре Токев излиза предсрочно от затвора с право да шофира след окончателно решение на съда

0
71
Снимка: фейсбук

Той излежа 4 месеца и 16 дни от наказанието си

Готвачът Андре Токев излиза предсрочно от затвора и отново има право да шофира, след като Софийският апелативен съд окончателно потвърди решението на Софийския градски съд от миналата седмица. Магистратите отхвърлиха искането на затворническата администрация да остави Токев зад решетките до изтърпяване на пълния размер от наказанието му. Веднага след решението на първата инстанция прокуратурата обяви, че е съгласна с решението и няма да го оспорва, съобщава „Дневник“.

От администрацията на затвора обаче обжалваха определението с мотив, че Токев още не се е поправил, но нито градските, нито апелативните съдии се съгласиха с този извод. Според тях с поведението си затворникът е осъзнал вината си и е дал доказателства за коригиране.

Токев е изтърпял 4 месеца и 16 дни от наказанието 7 месеца затвор, което му бе наложено, след като на 30 октомври м.г. бе хванат да шофира пиян на Околовръстното в София. Тогава кръвната му проба отчете наличие на 1.7 промила алкохол.

Към наказанието му беше добавена и предишната условна присъда от 3 месеца затвор за същото провинение, която също трябваше да бъде изтърпяна ефективно, и общото му наказание беше 10 месеца затвор. По време на делото Токев прекара два месеца под домашен арест, който се зачита за излежано време и се приспада. На финала той трябваше да прекара общо 9 месеца в затвор.

Токев може отново да шофира, след като две съдебни инстанции приеха, че е осъзнал вината си и се е поправил в затвора, и отмениха забраната му да кара кола.

От показанията на свидетелите и от кадри, които бяха разпространени малко след инцидента, се разбра, че на 30 октомври м.г. Токев е шофирал пикап „Мерцедес“ без една гума, а останалите три били спукани. Освен това той се движел в интензивен трафик на Околовръстното шосе в София. На тел. 112 са били подадени множество сигнали от притеснени граждани, а по-късно бил спрян от полицейски екип, като на униформените обяснил, че е спукал гума.