Говорителят на Кремъл: България е направила враждебни стъпки спрямо Русия и ще купува газ в рубли

0
226
Дмитрий Песков

Москва ще се постарае да реши проблемите на Сърбия, заяви Дмитрий Песков

„Условията за плащане на договорените доставки на газ в рубли ще бъдат уточнени в хода на контактите с купувачите на руска енергия, заяви пред репортери говорителят на руския президент Дмитрий Песков.

„Президентът на Русия Владимир Путин нареди вчера в рамките на една седмица да се разработи механизъм и да се създадат условия това плащане да бъде извършвано в рубли. След като бъдат осъществени контакти с купувачите на газ и им бъдат обяснени условията за плащане в рубли, те ще могат да формулират своята позиция“, заяви говорител на Кремъл.

„Нека дочакаме този момент“, отговори той, запитан дали европейските купувачи ще сметнат решението да плащат в рубли за нарушение на договора.

Песков заяви също, че Москва ще се постарае да реши проблемите на Сърбия, които възникнаха по повод плащането на газовите договори в руски рубли от страна на неприятелски настроени спрямо Русия държави.

„Той [президентът на Сърбия Александър Вучич] е прав, това наистина може да се окаже проблемна ситуация“, заяви говорителят на Кремъл. Песков обърна внимание върху факта, че „в този случай България е направила неприятелски стъпки, враждебни стъпки спрямо Русия“. „Следователно тя ще трябва да купува газ [срещу рубли], независимо дали иска или не, дали ѝ харесва или не“, отбеляза Песков.

„Но в същото време това не се отнася за Сърбия. Това е проблемът, който трябва да бъде решен, и естествено, загрижеността на Сърбия ще бъде наш първи и най-важен приоритет“, увери говорителят на руския лидер.

По-рано Вучич заяви, че решението на Русия да приема плащане за доставките на природен газ в рубли е голям проблем за света.

В сряда руският президент Владимир Путин обяви, че Русия ще откаже да приема плащания за доставки на природен газ в компрометирани валути, включително долари и евро, и ще премине към плащания в рубли. Според него, след като разплащанията на Русия с недружелюбни държави за газ бъдат прехвърлени в рубли, чуждестранните потребители трябва да могат да извършват необходимите операции.

Държавният глава подчерта, че бъдещите промени в газовите договори с неприятелски страни ще засегнат само валутата на плащане – тя ще бъде променена на руска рубла.

Президентът отбеляза, че Русия ще продължи да доставя газ на други страни в съответствие с обемите и цените, определени в сключените по-рано договори, припомня БГНЕС.

„Искам от правителството да предостави съответна директива на „Газпром“ да направи промени в съществуващите договори. В същото време на всички чуждестранни потребители трябва да се даде възможност да извършват необходимите трансакции”, разпореди Путин.

Решението на Русия да доставя газ срещу рубли „противоречи на сключените договори” заяви германският министър на икономиката Роберт Габек.

„Изискването за плащане в рубли… е нарушение на договора. Ще се консултираме с европейските партньори каква ще бъде нашата реакция“, коментира министърът.

В Берлин са на мнение, че ходът на Кремъл поставя европейските компании в позиция да обменят евро или долари за рубли чрез централната банка и това на практика срива наложените на Русия санкции.