Гражданско движение организира митинг-протест „Да спасим демокрацията“ днес пред президентството

0
387
Благовест Върбаков Снимка: Личен архив

То обединява над 50 публични Фейсбук групи с общо над 250 хил. членове

Гражданско движение „Да спасим демокрацията“ организира митинг-протест под надслов „Да спасим демокрацията“, който ще се състои на днес, 28 май, от 18 до 20 часа в близост до Президентството – на паркинга на БНБ.

Събитието се организира от над 50 публични Фейсбук групи (общо с над 250 хил. членове), които силно милеят за демократичното бъдеще на България.

Всеки убеден демократ е добре дошъл на предстоящия пореден митинг-протест, заявяват от гражданското движение.

„Бързам да уточня, че това не е регистрирано движение и не е целта да бъде такова движение, а напротив – това е резултат от общите усилия на администраторите и модераторите, както и на водещи членове на съответните групи – демократично настроени, убедени демократи, да обединим усилията и вместо само в групите да се правят коментари относно състоянието на държавата и накъде отива, а тя не отива никак на добре, да се обединим и в действителност да направим тези протестни действия“. Това заяви за Tribune.bg д-р Благовест Върбаков, който е един от организаторите на митинга.

По думите му цялата идея е дошла от Фейсбук групата „Да спасим демокрацията“, в която участват около 10 хиляди души и която е получила доста широка медийна изява.

„Това е бившата група „Не подкрепям протеста“, която беше създадена срещу барикадите, които тормозеха цяла София, а и централни градове. Знаете, че имаше тенденция за запушване на ключови пътни артерии, за да се дестабилизира икономиката. Всъщност „Да спасим демокрацията“ стана лозунг на две прояви, които направихме на 5 май и на 22 май, сега предстои третата, като за нея обединихме общите усилия, с много разговори, с много дипломатичност да обединим по-голямата част от демократичните групи, които са най-активните. Те са около 50 на брой с над 250 хиляди членове. Всички те се обединиха под свободното гражданско движение „Да спасим демокрацията“, подчерта д-р Върбаков.

„Ние подехме инициативата за серия от митинги. Въздържаме се от думата протести, защото протестът носи своя негативен заряд, а демократичният митинг цели да артикулира и да възвърне бързо в съзнанието на българина 90-те години, 96-97 по-специално. Спомняме си как тогава българският народ пълнеше Орлов мост чак до алея „Яворов“. Над 1 милион бяха излезли. Причината бяха банковите сривове, фалитите на предприятията, обезценяването на българския лев. Тоест, ние искаме отново да извикаме в съзнанието на будните български граждани да се вдигнат и да дойдат на митинга в защита на демокрацията“, допълва д-р Върбаков, като подчертава, че целта им е да излязат надпартийно от политическите пристрастия и да гледат по-обобщено на нещата.

„Някои казват, че няма алтернатива на ГЕРБ. Всъщност алтернатива на ГЕРБ винаги има и винаги се проявява, и 45-ият парламент го показа, въпреки че беше силно фрагментиран. Просто ние, всичките членове на гражданското движение, смятаме убедено, че на демокрацията обаче алтернатива няма. Алтернативата на нея е тоталитаризмът и затова ние издигаме този лозунг „Да спасим демокрацията“. Да спасим тъкмо тази демокрация, която нашите бащи и майки през 89-та година успяха да наложат чрез серия от митинги. През 96-97 година с много инциденти те успяха отново да я утвърдят и наложат трайно в политическата ни действителност, и курсът дефакто да стане необратим за нашето пълно евроинтегриране, макар че в последно време, като че ли всячески се цели от „дълбоката държава“ този курс да бъде отклонен и отново да бъде насочен към мракобесно комунистическо минало“, категоричен е той.

По думите му това движение няма за цел да получи регистрация, защото НПО-та има под път и над път.

„Целта е това да е свободно участие на всички членове на тези Фейсбук групи, които да изразят свободно своите демократични убеждения, докато не ни запушат устата“, категоричен е д-р Върбаков.

Според него, за да съществува една демокрация в пълнота, в политическото статукво трябва да има два обособени политически полюса, а именно – десният и левият.

„Ако в един Парламент няма ясно обособена левица и десница, това е индикация, че демокрацията страда, че демокрацията липсва, че демокрацията е болна. Защото десни политики без леви няма, както и обратно – леви без десни също няма. Последното Народно събрание индикира за сериозен недъг на демокрацията. Левицата беше на кантар за четвърто място. Нямаше откроена левица. Синьото го имаше, но левицата отиде на заден план за сметка на популистки идеологически фракции, които фракции се хранят със страховете на хората. Те не дават реални политики. Това е проблемът. Това е индикация за сериозно заболяване на нашата демокрация“, убеден е той.

Д-р Върбаков смята, че страната ни вече се намира в третата фаза на кризата, а именно – конституционната криза.

„Знаем Конституционният съд може да отмени решението на Народното събрание за смяна на Изборния кодекс в частта за задължителното машинно гласуване, но няма законодателна власт, която да гласува наново промените. В политическа криза сме от година и половина-две вследствие на острото разделение на нацията посредством речите на президента Радев, който грубо нарушава Конституцията и вменените му правомощия като обединител на нацията. Влязохме в парламентарна криза. Това е най-краткият парламент, който сме имали – 9 пленарни дни и невъзможност да се състави Правителство, защото всеки бяга от отговорност. Популистките формации не могат да дадат ясни политики. Популизмът винаги от това се храни, че няма ляво, няма дясно, че това било изтъркано. Напротив, това са жалони в политологията – винаги има ляво, винаги има и дясно. Не може да има силно управляващо мнозинство без силна опозиция. Това не сме си го измислили ние, то е доказано с времето“, категоричен е той.

Според него, ако има следващ Парламент, той ще бъде с много кратък хоризонт и това служебно Правителство ще премине в експертно, прегласувано от Народното събрание „само и само, за да върви напред в услуга на личните интереси на президента Радев“.

„Знаете, по Конституция три месеца преди навършване на мандата на Президента не може да се разпуска Парламент, не може да има избори и въобще става много сложно. Ето конституционната криза, докъде я докарахме“, казва още д-р Благовест Върбаков.

Той подчерта, че гражданското движение „Да спасим демокрацията“ ще организира серия от митинги-протести всеки петък до изборите, като те ще бъдат по възможност на фонтана пред Президентството, но може и да са в близост до Президентството, тъй като някои дати са резервирани от други протестиращи вече.

Д-р Благовест Върбаков е роден на 25 януари 1981 г. в София.

Завършва богословие в СУ през 2008 г. Доктор по специалността от 2012 г. Завършва и Академията на Министерство на вътрешните работи. Специализирал е в няколко елитни чужди университета. Автор е на множество научни публикации, цитирани в реферирани международни издания, като Кеймбридж, Колумбийския университет в Ню Йорк, Московския и Петербургския университети и др. Експерт в областта на противодействието на религиозния тероризъм.

Професионалната му кариера се развива в сферата на преподавателската и научноизследователска дейност, както и в управлението на международни бизнес проекти. Награждаван е от Българската академия на науките с отличието „Млад учен на Република България“ за 2011 г. Редовен член на Съюза на учените в България. Международно сертифициран по Управление на риска. Класиран в Топ 20 бизнес мотивационни лектори за Централна и Източна Европа според класацията на Европейската организация за мотивационни лектори.

Инициатор е на подписка срещу протеста и блокадите на кръстовища в София. Инициативата е на Фейсбук групата „Не подкрепям протеста“.