Гроздан Караджов: Има криза в управляващата коалиция, тя не е в състояние да взема решения

0
91
Гроздан Караджов Снимка: ТВ Европа

Искаме НС да даде възможност на АПИ да си върши работата, коментира министърът

„Гражданите, които пътуват по българските пътища, губят от това, че има неразбирателство в коалицията. Има криза на управляващата коалиция, тя не е в състояние да взима решения.“ Това заяви регионалният министър Гроздан Караджов пред БНТ.

По думите му проблемът не е в парите за пътищата, а в това да се позволи на Агенция „Пътна инфраструктура“ да си върши работата.

„По стечение на исторически обстоятелства АПИ е в един капан, това е една правна несигурност. Не е ясно дали, ако не разпишат нови възлагания, ръководителите ѝ няма да влязат в затвора. Или по-скоро има много голяма вероятност това да стане така“, коментира Караджов.

По молба на министъра депутатите от ИТН са внесли в НС ново проекторешение, в което са изчистени пари, плащания и всякакви усложняващи обстоятелства.

„Искаме просто Народното събрание да даде възможност на АПИ да си върши работата, иначе хората питат къде е държавата, защо не кърпи дупките, защо не си асфалтира пътищата“, подчерта Караджов.

Неизплатените пари на пътните строители са по договори, които са сключени за 711 млн. лв., а възлаганията по тях надхвърлят 3.3 милиарда лв., уточни Караджов. Той добави, че договорите са абсолютно законни, тъй като за тях е проведена открита състезателна процедура по ЗОП,  след което са обжалвани и пред съда.

Караджов коментира, че е наследник на „юридически капан“.

„Не съм говорил срещу тези договори като незаконни. Проблемът идва от доклада на работната група, която през 2021 г. е назначил служебният премиер Янев. В този доклад се прави предположението, че има недействителност в тези договори заради надхвърления обем. Ето защо моята вина е дотолкова, доколкото съм наследник на един юридически капан. Аз трябва да го отворя, да извадя здравото и да продължим да ремонтираме, без той да хлопне и да затисне някой от екипа ми в лошата ситуация да бъде обвиняем“, заяви той.

Според Гроздан Караджов, ако другата седмица Народното събрание не стигне до решение за парите за пътищата, хората ще излязат на улиците.

Министърът коментира и отказа на ИТН да оттегли кандидатурата на Любомир Каримански за БНБ.

„Не участвам във взимането на политическите решения. Това, което виждам отстрани, е, че ИТН са биткаджии и когато вземат едно решение, вървят докрай. Може би това невинаги върши работа, може би понякога по-тихи преговори са по-ефективни. Честно да ви кажа, аз от студент съм бунтар и повече ми харесва този стил – в който пазиш хората си и отстояваш идеята си,“ каза Караджов.

Той не смята, че пътищата са темата, която ще „бутне“ коалицията.