Гроздан Караджов: Правителството пада, ако не довърши магистралите „Хемус“ и „Струма“

0
130
Гроздан Караджов Снимка: ТВ Европа

Ако се стигне до гласуване, парламентът ще гласува „за“ изпращане на оръжие на Украйна, смята регионалният министър

„Не сме се разбрали с превозвачите за тол системата“. Това заяви вицепремиерът и регионален министър Гроздан Караджов пред БТВ. По думите му повишаването на тол таксите ще се случи на два етапа.

Караджов коментира, че е важно да се води диалог и да се търси компромис между различните предложения. „За цялата миналата година, каквото са платили тежкотоварните автомобили, сега ще го плащат за половин година, а следващата ще покрият още една надбавка“, уточни Караджов.

Той смята, че ръстът на инфлацията няма да се отрази на тол системата. 277 млн. лв. ще се събират от догодина за винетки, а от тол ситемата – 520 милиона лева – каквото е желанието на вицепремиера и регионален министър, за да се обърне тенденцията – който замърсява и руши повече, да плаща повече.

За оказването на военна помощ на Украйна, както поиска украинският посланик Виталий Москаленко, според Караджов само Народното събрание може да отговори дали трябва да се изпрати такава. Той смята, че ако се стигне до гласуване в парламента, отговорът щял да е „да“. Даряването на военна техника обаче не е прерогатив на правителството. Нямам представа какво ще се случи в парламента и бихме се превърнали в гадатели, ако отговарям на въпросите, коментира Караджов. „Опитът ви да вкарате интрига в коалицията, няма да успее, дайте други въпроси“, призова Караджов.

„В моята сфера има 3 сериозни риска, които могат да бутнат правителството – договорите за текущ ремонт и поддръжка на пътищата, инхаус договорите за АМ „Хемус“ и довършването на АМ „Струма“, заключи регионалният министър.