Хаос и препирни в парламента. Депутатите от ГЕРБ, БСП и ДПС все пак гласуваха 120 лв. месечни бонуси към всички пенсии до края на годината

0
263
Снимка: НС

За бюджета трябва да се произнасят експерти, а не културисти, посъветва Йордан Цонев финансовия министър

Изненадващо парламентът прие предложенията на ДПС и на ГЕРБ при окончателното приемане на актуализацията на бюджета на ДОО.

Стигна се и до извънредна почивка от 15 минути, след като при прегласуване ГЕРБ, БСП и ДПС подкрепиха предложени от движението трансфери в бюджета за общественото осигуряване, които гарантират добавка от 120 лева на месец до края на годината за всички пенсии. Беше прието обаче и предложението на бюджетна комисия за увеличение на минималната пенсия от 300 на 370 лева, а на останалите – средно с 12.5%. При първото гласуване предложението на ДПС не мина.

В същото мина и предложението на ГЕРБ за бонус от 100 лева на месец за всеки пенсионер.

Заради това Мария Капон от ИБНИ поиска извънредното заседание на НС да бъде прекратено и да се свика бюджетната комисия, която да може да направи сметките.

„Ясно е, че БСП и ДПС се опитват да взривят бюджета, защото не възнамеряват да управляват след 1 януари и въобще никога“, скочи тя.

Председателят на ПГ на ИТН Тошко Йорданов също поиска да се прекрати заседанието и видя нова коалиция в НС. „Има мнозинство БСП, ДПС и ГЕРБ. Ако искате, може да имаме и кабинет тази вечер в 17 ч. БСП начело с Корнелия Нинова може да предложи“, отсече той.

В крайна сметка заседанието продължи, както поискаха ГЕРБ, ДПС и БСП.

Председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова каза, че това е извънредно заседание и се обсъжда важна актуализация за всички български граждани, а освен това няма процедура, според която на второ четене да се прекъсне заседание на НС.

Министър Асен Василев посочи, че изчисленията на депутатите за по-високи приходи от социални вноски в бюджета на ДОО не са разчети на приходните агенции. Трябва да е ясно, дали тези приходи ги има, заяви Василев. Отговорността за актуализацията на бюджета на ДОО и на НЗОК е при народните представители и виждаме как се изпълнява. Ние, като правителство, сме направили своите предложения, бюджетната комисия използва разум и калкулатор, така че приходите да са равни на разходите и сега тези разчети не се одобряват, допълни Асен Василев.

Според Йордан Цонев от ДПС нищо драматично не се случва и няма взривяване на бюджета, защото допълнителните средства в предложенията на ДПС от 200 милиона лева са от допълнителните вноски, които ще бъдат събрани, т.е. ще има приходи.

Междувременно с репликата си от трибуната по темата Цонев предизвика вниманието, емоциите и бурните аплодисменти на всички. По думите му за бюджета трябва да се произнасят „експерти, а не културисти“. Скандалният шеф на НАП Румен Спецов е известен състезател по културизъм.

„В тази зала има експерти по бюджетиране с 30-годишен стаж. Г-н Ананиев ме гледа насреща и си спомням годината, в която започнахме заедно да правим бюджет“, посочи още Цонев.

Той се обърна към парламентарната група на „Има такъв народ“, ДБ и „Изправи се БГ! Ние идваме“: „Като не можете вие да направите нещо, ние ще направим. Това не ви ли е ясно? Като не можахте два поредни парламента да излъчите правителство, като се бихте в гърдите, че сте партии на протеста, промяната и на това, и онова, и ще закарате за трети път българския народ на избори в рамките на 6 месеца, ами да, ще се сгодим партиите на статуквото, точно така ще направим“, заяви от трибуната Цонев.

„Ако мислите, че ни пука, че вие ще се радвате, да знаете, че изобщо вече не ни пука. Защото ни пука дали България ще има кабинет, дали ще се внесе Планът за възстановяване и устойчивост и как ще се движи българския бизнес“, допълни още той.

Александър Ненков от ГЕРБ коментира, че съществуването на 46-ото Народно събрание става все по-жалко. „Вие нали твърдите, че имате мнозинство и какво очаквате от нас, да не си подкрепяме предложенията ли? Заради това ви казахме, че не може да се прави актуализация без мнозинство в парламента“, обърна се той към партиите на протеста.

Тома Биков от ГЕРБ също отсече, че се внася актуализация на бюджета в предизборна кампания, и то в НС, в който няма мнозинство и сега вкупом депутатите се чудят какво се случва.