Картата посиня. ГЕРБ и ДПС печелят всички области, ПП – първи само в два столични района

0
135
Снимка: Tribune

Рашков и Радостин Василев се провалиха тежко в Перник и Габрово

Победа в точно два избирателни района е постигнала „Продължаваме промяната“ на изборите на 2 октомври. Това са софийските 23 и 24 МИР. В столичния 25 МИР на този вот победител е ГЕРБ, като водачът Бойко Борисов успява да изпревари водача на „промяната“ Ицо Хазарта.

След вота в неделя картата на страната е синя, като изключение са Кърджали (71.18% за ДПС), Разград, Шумен, Търговище и Силистра, където Движението за права и свободи удържа традиционна победа.

Тежки щети „промяната“ понася в Перник и Габрово – двата района, където за водачи бяха сложени „пришълците“ в партията им от предишния Министерски съвет Бойко Рашков и Радостин Василев. Още по време на кампанията имаше упорити твърдения, че местните структури на ПП не харесват спуснатите от ръководството лидери. Въпреки това обаче целта е изпълнена и вероятно двамата ще получат депутатски места в замяна на услугите, направени на Кирил Петков и Асен Василев. Рашков извърши незаконния арест на Бойко Борисов, а Радостин Василев – лично разцепи ИТН, за да набави депутати за „промяната“.

ДПС традиционно печели и вота в чужбина.

ГЕРБ печели убедително в повечето райони, като разликата с ПП  се скъсява до 5,2% само благодарение на чужбина и двата столични МИР-а. Разликите в страната в полза на ГЕРБ са солидни: Враца, София-област и Перник (16% преднина), Кюстендил (15%), Ловеч (14%), Габрово и Сливен (13%), Благоевград (12%), Пазарджик (12%), Видин (11%), Пловдив-област (10%), Варна (9%), Бургас (8%).

БСП нямат район, в който да са постигнали добър резултат.