Харалан Александров: Темата за Конституционния съд е дълбоко неинтересна за българите. Това е изцяло елитарен конфликт

0
107
Харалан Александров

ПП и ДБ постигнаха своята мечта – да седнат до големите, могъщи политици Борисов и Пеевски, коментира социалният антрополог

„Темата за Конституционния съд е дълбоко неинтересна за българите. Това е изцяло елитарен конфликт“. Така социалният антрополог Харалан Александров коментира пред Нова тв напрежението около избора на Десислава Атанасова и Борислав Белазелков за конституционни съдии. По думите му управляващите са постигнали учудващо стабилизиране на отношенията по темата.

Според журналистката Ружа Райчева възмущението на градската десница се случва онлайн, а не на улиците. „Десислава Атанасова и нейният избор би трябвало да съживят този протест и той е изключително показен удар по изчегъртването на ГЕРБ и ДПС. Но тук проблемът е, че хората, които гласуваха за номинацията на Атанасова, са онези, които ги изчегъртваха”, заяви Райчева. По думите ѝ президентът се очертава като единственият отдушник, който може да понесе тази агресия.

Банкерът Левон Хампарцумян коментира икономическата обстановка в настоящата политическа ситуация в страната. „Икономиката върви добре. Германия има признаци на забавяне, но това още не се е отразило на България. Спестяванията са рекордно високи, безработицата е ниска. Това дава основа, върху която амбициозните политици измислят кризи”, заяви Хампарцумян.

Харалан Александров каза още, че тревогата за икономиката не се основава на истинско обедняване. „Неубедителна става способността да мобилизираш големи групи от хора около някакво възмущение на малцинство, избрало да се ядоса на това или онова, разцепило света на добри и лоши, в условията, в които вече функционира политическата класа“, заяви той.

Ружа Райчева допълни, че Делян Пеевски променя линията на ДПС, която е била константна в продължение на 30 години. „Ахмед Доган е крайно предпазлив, отговорен човек. Изглежда, че нещо се е случило, за да оставя той Пеевски да променя стила на говорене на ДПС”, заяви Райчева. И допълни, че в момента всичко в управлението трябва да върви по мед и масло, докато трае запълването на квотите в регулаторите.

Според Александров статуквото може да бъде тълкувано като нещо положително, защото гарантира предсказуемост в несигурния свят, в който живеем. „ПП и ДБ постигнаха своята мечта – да седнат до големите, могъщи политици Борисов и Пеевски. Може би не са доволни, но са там и редят регулаторите”, заяви Александров.

Хампарцумян призова пиарът да се замести с действия. „Лошите години раждат силни лидери”, каза банкерът.

По думите на Райчева Атанас Атанасов не трябва да приема председателския пост на Народното събрание с гласовете на Пеевски.