Хотелиери заплашват с протести заради украинските бежанци

0
94
Снимка: БТВ

В „Слънчев бряг“ има 11 000 украинци, но програмата за временна закрила приключва утре

Хотелиери в Слънчев бряг заплашват с протести, ако до 1 ноември служебното правителство не даде отговор какво ще се случи с украинските бежанци, настанени в хотелите в курорта. Хуманитарната програма за временна закрила приключва на 31 октомври, но няма яснота дали ще бъде удължена.

Още преди две седмици хотелиерите са изпратили писмо до кабинета с искане за категоричен отговор дали ще бъде продължена програмата, но такъв все още няма.

В Слънчев бряг в началото на октомври имаше нова бежанска вълна и пристигнаха украинци от Запорожие, който се обстрелва с ракети. Бягат предимно са майси с малки деца. Как да ги изкараме на улицата от 1 ноември“ заяви пред „Дарик“ Димитър Чорбаджиев.

Хотелиерите настояват също, ако програмата бъде удължена да се преизчисли помощта от държавата от 15лв. на 40 лв., тъй като идва зимен отопление сезон.

През последните три дни в курорта текат проверки от различни институции дали хотелиерите регистрират реалните бройки украински бежанци, за които държавата плаща.

Ако до утре няма решение ще се съберем хотелиерите и ще решим какво да правим. Ако трябва ще изкараме на протест всички украинци в Слънчев бряг, които са близо 11 000 души „, заяви хотелиерът Красимир Белорежки.

Към днешна дата нова програма не е обявена, което поставя както хотелиерите, така и настанените в неизвестност, какво ще се случи след 31 отомври. Няма да е пресилено твърдението, че хората са в паника и стрес, че ще останат на улицата. Създалата се в последните дни усложнена обстановка в Украйна от 10 октомври има нова бежанска вълна и в тази връзка е необходимо правителството да предприеме своевременни мерки за посрещане, настаняване, изхранване и интегриране на украинските бежанци. Хотелиерите по Черноморието сме в готовност отново да съдействаме на държавата, но при ясно определени правила, както и актуализация на финансовата помощ, отчитайки инфлацията, повишените цени на газа и предстоящия отоплителен сезон”, заяви Елена Андонова.

Междуведомствена комисия от няколко министерства трябва да реши дали програмата да бъде продължена.