Христо Иванов притеснен, че „Промяната“ още не говори с тях за втория мандат

0
178
Христо Иванов Снимка: кадър

Правителство на ПП и ДБ с подкрепа на ГЕРБ при втория мандат е възможна формула, каза лидерът на ДБ

Притеснение, че от „Продължаваме промяната“ не водят разговори с „Демократична България“ за формулата, по която може да бъде реализиран втория мандат, изрази Христо Иванов в кулоарите на парламента. Той коментира срещата между ГЕРБ и „Промяната“, след която стана ясно, че ще се водят разговори на експертно ниво по конкретни теми, съобщава „24 часа“.

За разговори за бюджет, диалог по политики, винаги сме били отворени. За конкретното предложение не мога да говоря, защото няма решение на групата. По принцип сме за това да има диалог, коментира Иванов.

Хубаво е, че има конструктивност, страната има нужда от това. Трябват разговори по политики и решения, а не просто задълбочаване на разделенията, допълни съпредседателят на ДБ. Той обясни, че са определили приоритетите си и това, от което няма да отстъпят, ако бъде поискана подкрепа от тях.

Имаме ясно заявена позиция, че не виждаме условия да подкрепим първия мандат. За втория и третия са само хипотези. Нека да видим, ако се стигне до втория мандат, каква ще бъде формулата, която ще се предложи. За третия зависи как ще се развият първите два.

Хубаво е, че има диалог и се говори за политики, добре е тонът да се успокои. Това със сигурност ще подпомогне за формирането на управление, по-скоро краткосрочно, отколкото в дългосрочен план. Но не мога в момента да се ангажирам с участието ни в един или друг формат, допълни Иванов.

Той коментира и предложението на Атанасов за кабинет с втория мандат на ПП и ДБ с подкрепа на ГЕРБ: Възможна формула, но има още много детайли, които да се уточнят по отношение на нея. Но най-важното е как се отнася към нея ПП.

Когато се стигне до втория мандат, ПП са тези, които ще трябва да формулират условията, параметрите, при които биха реализирали този мандат.

На въпрос дали са ги търсили от ПП за втория мандат, Иванов обясни: „Поддържаме някакво ниво на диалог и комуникация, но структурирана комуникация, в рамките на която да започнем да изработваме условията и параметрите на евентуална реализация на втория мандат – при какви условия би могъл да се случи и при какви не – няма. Такъв структуриран вариант няма. Леко се притеснявам, защото времето изтича, а опитът да бъде изработена работеща формула ще отнеме време.“

Запитан къде е разликата ДБ да не подкрепи мандат на ГЕРБ, но да приеме подкрепа от тях за втория, Иванов обясни: Има значение кой ще е мандатоносителят. Той е този, който в крайна сметка решава последно дали да внесе правителството в пленарната зала.

И той трябва да си осигури възможност да дръпне ръчната спирачка. Защото при една толкова сложна ситуация, гаранцията за това, че ако не вървят нещата в правилна посока, ще бъде подадена оставка, може да се окаже най-важният елемент от гарантирането на това, че едно правителство, хипотетично говорим, което е плод на тежки компромиси и поемане на големи рискове, дали нещо ще се случи или не. Та ръчната спирачка, оставката на правителството, може да се окаже главният инструмент да се гарантира изпълнението на определени елементи. В този смисъл мандатоносителят, който би трябвало да може да си осигури сигурността, че фигурата на премиера ще подаде оставка след настъпването на определени политически обстоятелства, това е много важен елемент от цялостната конструкция.

БСП са възможен партньор по конкретни теми, допусна Иванов. Но акцентира, че е факт раздалечаването на позициите им, напомняйки за оръжието за Украйна. Не става дума само за това, а за модернизацията на армията, вървим ли към Еврозоната, допълни той.