Христо Иванов: Вежди Рашидов не може да бъде консенсусна личност

0
114
Христо Иванов Снимка: кадър

Кристализира парламентарно мнозинство, смята лидерът на ДБ

„Ние предлагахме консенсус и формула за консенсус, а не да се намери консенсусна личност. Вежди Рашидов от наша гледна точка не може да бъде консенсусна личност. Той има доста богата и доста добре известна биография“. Така съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов коментира избирането на Вежди Рашидов за председател на парламента.

„Има два пътя – на консенсуса, в която да намерим формула да накараме 240 депутата да гласуват и да няма политическа логика в този избор. Четирите партии, които избраха господин Рашидов, в един момент се отказаха да търсим този консенсус и прецениха, че тъй като има достатъчно гласове, ще се обединят около фигурата на господин Рашидов. И както веднага видяхме, това започна да придобива характеристиките на обичайното парламентарно мнозинство, което не дава 15 минути почивка, въпреки че беше абсолютно ясно, че имат право колегите да я искат“, коментира Иванов.

За мен това не е някакъв дребен въпрос, а показва как кристализира парламентарно мнозинство. И от тази гледна точка парламентът можеше да тръгне към консенсус, ние предлагахме формули за това, това беше отказано, формира се или почна да се формира политическо мнозинство“, каза Иванов.

Според него лидерката на БСП Корнелия Нинова още вчера е дала индикации, че ще подкрепи избор на председател на принципа на старшинството.

Самият Иванов не е присъствал на последния председателски съвет, когато се е затвърдило решението за номинацията на Рашидов.

На въпрос какви са индикаторите, че започва да се заформя ново управленско мнозинство между ГЕРБ, ДПС, БСП и „Български възход“, Иванов отговори: „Поведението на четирите формации, които много бързо започнаха да показват сила в зала. И това личи в процедурата“.

„Ние имаме различия с БСП, които са много по-големи от днешното гласуване. Какво ще се случи оттук нататък и какъв ще бъде курсът на БСП – ще видим“, коментира Иванов бившите си коалиционни партньори.

„Подозирам, че при тази четирипартийна конфигурация, може да се окаже, че нещата ще потръгнат – ако не по мед и масло, то поне по масло“, посочи той за бъдещето на парламента.

Иванов обясни още, че на последния председателски съвет от ПП са предложили всички да се обединят около кандидатура на човек от ДБ. Те са били готови да помислят за такъв вариант, но от ГЕРБ, ДПС и БСП вече са били взели решението да застанат зад Вежди Рашидов.