Христо Иванов: Видяхме, че подходът да дойдат новите, нулевите не работи

0
60
Снимка: фейсбук/В. Димчев

Съпредседателят на ДБ обяви, че след дълги разговори в парламентарната група е взето решение да не подкрепят предложения проектокабинет

Съпредседателят на ДБ Христо Иванов обяви, че след дълги разговори в парламентарната група е взето решение да не подкрепят предложения проектокабинет. „България има нужда от дълбока промяна, защото няма да се реши политическата криза“, заяви той.

По думите му не става въпрос за междуличностни обвинения. Риск според него е, че ако се избере кабинет, който не може да реши кризите, то те ще се задълбочат.

„Единият подход е, да дойдат новите, нулевите, ще изметат старите и всичко ще е наред. Видяхме, че това не работи. Другият подход е да игнорираме необходимостта от промяна, което е деструктивно. Това, което „Демократична България“ се опитва да работи, е съгласието. България няма ресурс за повече разделения, но съгласието не може да бъде замитано под килима на проблемите“, заяви Иванов и допълни, че съгласието трябва да се крепи на открити разговори.

„Вие повторихте около осем пъти диалог, разговор за България. Когато ние подаваме ръка за диалог, вие два пъти отказвате да седнете на масата за диалог. Когато сме начертали основните принципи за България. Кои от тези 6 основни приоритетите не одобрявате. Кое ви накара да влезете в коалиция с вашия идеологически опонент БСП, които нарекохте „облачна партия“. Човекът, който обедини всички вас, беше този с юмрука и вие застанахте зад него. Какво може да направите вие с вашата тройна коалиция ДБ за България. Искате да се прикрепите към един проект, който дори не е партия. Молите се да бъдете заедно на избори, молите се за подкрепа. Загубихте политическото си лице и облик“, заяви депутатът от ГЕРБ Лъчезар Иванов и припомни на Христо Иванов, че заедно с ГЕРБ членуват в едно политическо семейство – ЕНП.

„Г-н Иванов, вие казахте „отбиване на номера”, но видях това във вашето изказване. Вие не искате да подкрепите кабинета, но ние живеем в представителна демокрация, лидерите са тези, които трябва да поемат отговорност. Не може да пращаме хората на поправителен изпит, защото ние не можем да поемем отговорност”, заяви Александър Ненков.

„Не съм съгласен ГЕРБ да даде курбан за всичко станало в продължение на 32 години. Как ще имаме време, ако няма да имаме правителство, за да се проведе този важен разговор“, заяви Радомир Чолаков.

В отговор Христо Иванов заяви, че времето в политиката се съставя с навременни действия. „Може да размиваме разговора за съдебната реформа колкото си искаме. Наясно сме, че имаме само 20 депутата и не зависи от нас“, заяви председателят на ДБ. По думите му ставало въпрос за конституционна реформа по високите етажи на съдебната власт. „Всичко ни харесва в обявеното за приоритетите, имаме проблеми в гаранциите“, допълни той. Според Христо Иванов не били заплашени от липса на физиономия, след като предизвиквали такъв интерес.