Христо Иванов: Вкарваме в пленарната зала на 4 май проекторешението за военна помощ за Украйна

0
108
Христо Иванов Снимка: фейсбук

Няма смисъл да организираме коалиционен съвет във вторник, казва той

„Няма смисъл да организираме коалиционен съвет във вторник (26 април), от него има смисъл да се случи, след като премине посещението на българската делегация в Киев“. Това заяви пред БНР председателят на парламентарната група на „Демократична България“ Христо Иванов и посочи, че от ДБ още не са решили кой ще бъде техен представител във водената от премиера Кирил Петков делегация от представители на управляващата коалиция в Украйна:

„Ще преценим кой ще е представителят ни. Към момента не изглежда това да съм аз“, каза той.

Позицията ни е еднозначна – да се помогне на Украйна с военна помощ, категоричен беше Иванов и уточни, че тя не е позиция, която се формира в Киев и „тя е нашата гледна точка как изглеждат националните ни интереси“.

„Ние ще се възползваме от възможността, която имаме – всяка първа сряда в месеца да вкарваме по една точка в дневния ред на парламента. Ще вкараме на 4 май проектите за решение в пленарна зала и ще настояваме да се гласува точката във вариант, в който става дума за военна помощ за Украйна“, допълни лидерът на ПГ на ДБ.

По думите му заявките на ГЕРБ-СДС и ДПС дават повод за очакване тази версия на решението да получи достатъчна подкрепа.

„България трябва да подпомогне усилията на Украйна. Всички страни от НАТО, с изключение на Унгария, са дали военна помощ. В момента това е възможност не само да се отблъсне руската агресия, но и възможност България да направи скок в модернизацията на въоръжените си сили, от което има огромна нужда“, коментира Иванов.

Той обясни, че последният пакет американски помощи е така формулиран, че предвижда средства за ускоряване на модернизацията на въоръжените сили на страните от Източна Европа и ние имаме интерес да се включим в това, „но не може да стане като лицемерничим“:

„Трябва ясно да заявим, че даваме военна помощ за Украйна – и с дарения, и като продаваме абсолютно легитимно“.