Тодор Тагарев: България подготвя нов транш военна помощ за Украйна

0
128
Тодор Тагарев КАДЪР: БНТ

Вадим от складовете неща, които са в годно състояние, имат още ресурс, но са над 30-40-годишни, каза министърът

„Вярно е, че България подготвя нов транш военна помощ за Украйна и го заявихме съвсем официално. Тя ще е според техните потребности и нашите възможности, както е решило НС“, заяви пред медиите министърът на отбраната Тодор Тагарев.

„Тя ще бъде сравнима по обем и по видове с първия пакет. Като обем е горе-долу същата. Ние вадим от складовете неща, които са в годно състояние, имат още ресурс, но да кажем – над 30-40-годишни“, каза още Тагарев.

„Съвсем скоро ще предложим решение на Министерския съвет. Въпросът е дали не сме пропуснали възможности. Надявам се, че не сме, особено свързани с инвестиции от ЕС в разширяване и модернизиране на капацитета на предприятия от нашата отбранителна индустрия“, така Тагарев отговори на въпрос дали България ще се включи в инициативата на ЕС за 1 млн. снаряда за Украйна.

Министърът на отбраната каза, че ще се срещне с президента Радев, когато бъде поканен от държавния глава.

Търсят се опции ВМЗ „Сопот“ да получат европейско финансиране и да увеличат капацитета си за производство на 155-милиметрови снаряди.

Аргументите делегацията във Вилнюс да бъде водена от премиера, е чл. 105, ал. 2 от конституцията, посочи още Тодор Тагарев.

Според тази алинея Министерският съвет ръководи и осъществява вътрешната и външната политика на страната, осъществява обществения ред и националната сигурност и осъществява общото ръководството на администрацията и Въоръжените сили.