Тагарев в Одеса: България ще продължи да оказва всестранна подкрепа на Украйна

0
22
Тагарев с колегата си Олексей Резников. СНИМКА: МО

Предаваме бронирана техника на Киев още през есента

„България може да започне предаването на бронирана бойна техника на Украйна още тази есен, заяви министърът на отбраната Тодор Тагарев в Украйна. Това ще са около 100 БТР-а съветски образец, които все още се намират в складовете ни.

Това донякъде забавя процеса във връзка с обстоятелството, че трябва да бъде подписан договор между министерството на вътрешните работи на България и министерството на отбраната на Украйна. Това споразумение трябва да бъде ратифицирано от нашия парламент. Веднага щом през септември той възобнови своите заседания, смятам, че това ще бъде една от приоритетните задачи. И към края на септември – началото на октомври вече ще имаме ратификация на това споразумение, и мисля, че тогава може да започне предаването (на техниката)“, каза министър Тагарев цитиран от УНИАН и БТА.

На 21 август министърът на отбраната Тодор Тагарев посети Одеса и се срещна с министъра на отбраната на Украйна Олексий Резников. След официалните разговори двамата министри дадоха съвместна пресконференция. Тагарев благодари за топлото посрещане в Украйна и подчерта значението на личния контакт за укрепване на двустранното сътрудничество, съобщиха от пресцентъра на Министерството на отбраната.

В контекста на руската агресия срещу Украйна министър Тагарев посочи, че средата за сигурност е силно изменена, след като през февруари 2022 г. бяха атакувани основите на европейската архитектура за сигурност. България подкрепя законните действия за защита от руските военни действия и възстановяването на териториалната цялост и суверенитета на Украйна.

Руските провокации в Черно море препятстват свободното корабоплаване, увеличават риска от инциденти и от ескалация на напрежението. В тези условия тясната координация на усилията с крайбрежните ни съюзници Румъния и Турция има за цел да се засили наблюдението и ситуационната ни осведоменост“, посочи той.

Страната ни е солидарна с украинските усилия, както на двустранна основа чрез оказване на политическа, хуманитарна и военно-техническа подкрепа, така и в рамките на членството си в НАТО, ЕС и ООН. В тази връзка взетото решение за преминаване от двуетапен към едноетапен процес на присъединяване на Украйна към НАТО потвърждава, че мястото й е в евроатлантическото семейство“, увери министър Тагарев.

България ще продължи да оказва всестранна подкрепа на Украйна. Ангажиментът ни остава непоколебим и се основава на споделените ни ценности и вековните ни исторически връзки“, каза министър Тодор Тагарев в заключение.

Министърът на отбраната на Украйна Олексий Резников благодари на България за оказаната помощ и изрази тревога от действията на Русия в Черно море, като подчерта стратегическото значение на зърнената сделка, тъй като продоволствената криза по света е и криза на сигурността.

В рамките на посещението си в Одеса министърът на отбраната Тодор Тагарев бе посрещнат от генералния консул на Република България Светослав Иванов, проведе разговори с представителите на българската диаспора и им дари български книги. По-късно той посети военна база на украинските военноморски сили и положи цветя на Паметника на загиналите моряци в руско-украинската война.