Стефан Янев пак се обърка с личните мнения: ограничена военна операция, война, военна интервенция…

0
130
Стефан Янев и Джо Байдън Снимка: фейсбук

Военният министър се поправи във фейсбук с остър пост срещу Русия

Министърът на отбраната Стефан Янев излезе със съвсем различно мнение по отношение на започналата война в Украйна. В свой пост отпреди минути той обяви военната интервенция от страна на Русия в Украйна за абсолютно неприемлива.

По-рано Янев призова за сдържаност и да не се слагат определения на случващото се в Украйна.

„Нека не бързаме да слагаме етикети дали е ограничена военна операция или война ситуацията в Украйна. За пореден път имаме поредното доказателство, че системата от международни отношения не работи както ни се иска и както е заложено според устава на ООН. В този смисъл това, което наблюдаваме е доказателство, че в крайна сметка всички усилия за диалог и дипломация невинаги дават резултат. Путин внимателно избягва ползването на думата война. Доста фриволно се използва тази дума“, каза тази сутрин Янев преди да отиде на среща с Румен Радев.

Ето и какво написа той във фейсбук преди минути:

„Военната интервенция от страна на Руската Федерация в Украйна е абсолютно неприемлива. Действията на руските власти не само продължават линията на грубо погазване на международното право, но имат потенциал да доведат до катастрофални хуманитарни последици и загуба на много човешки животи. Подобна агресия е недопустима. Системата на международните отношения трябва да генерира мир, стабилност и просперитет. Ако наличните механизми за това не са ефективни, то трябва да се търсят решения за тяхното прецизиране, но по пътя на диалога и дипломацията, а не по пътя на войната.“

Това не е първи гаф на военния министър. В края на миналата година пак във фейсбук той се обяви срещу разполагането на войски на НАТО в България. Часове по-късно трябваше да уточнява, че това било лично мнение, а не позиция на правителството.