Христо Терзийски: Нищо не е прикривано, четирима полицаи са наказани за насилие срещу протестиращи

0
667
Христо Терзийски

Всички материали са изпратени на прокуратурата, уверява бившият вътрешен министър

„Винаги съм се противопоставял и отхвърлял всякакви форми на насилие. Напълно го изключва и професионалното ми верую като дългогодишен служител на МВР и български полицай. Заради това едно от първите ми действия като министър на вътрешните работи бе да изискам и да получа информация за хода на вътрешното разследване на данните за превишаване и злоупотреба с полицейски правомощия по време на охраната на протеста на 10 юли 2020 година.

Извършването на проверката е започнало със заповед на директора на СДВР и по разпореждане на вътрешния министър към онзи момент. На 27 юли 2020 г., или само 3 дни, след като бях избран от Народното събрание за министър на вътрешните работи, огласих пред българската общественост резултатите от вътрешното разследване по случая. Направих това в национален ефир и с прессъобщение на МВР.“

Това написа в профила си във фейсбук бившият министър на вътрешните работи Христо Терзийски. Той подчертава, че служителите на МВР нямат и не са имали полза да прикриват нарушения, защото те рушат авторитета на министерството.

„Що се отнася до тези народни представители и политически фигури, които твърдят, че е укривано каквото и да е по този случай, ще цитирам резултатите от проверката: „В хода на своята работа комисията е установила превишаване на служебни правомощия от страна на четирима полицейски служители на отдел „Специализирани полицейски сили” (ОСПС) и нарушаване основни права на граждани при използване на физическа сила, превишаваща необходимите предели.“

В резултат на тези констатации своевременно бяха наложени съответните дисциплинарни наказания, предвидени в Закона за МВР. С моя заповед (като министър) е наложено тежко дисциплинарно наказание на един ръководен служител на ОСПС. Със заповед на директора на СДВР са наложени и съответните дисциплинарни наказания за младши изпълнителския състав от същия отдел. И накрая, но не на последно място – всички събрани материали в хода на вътрешното разследване са изпратени на Софийска районна прокуратура по компетентност“, припомня Терзийски.

Той се обръща към всички депутати и към лидерите на политическите формации в България този случай да не бъде използван за разчистване на сметки с политическите опоненти и за сеенето на раздори в нашето общество.

„Нека, както се разследват справедливо случаите на превишаване и злоупотреба с полицейски правомощия, така да се разследват и случаите на насилие срещу български полицаи! Нека истината бъде еднаква за всички, защото благодарение на работата на българската полиция успяхме да запазим гражданския мир в нашата страна!“, категоричен е бившият министър.