Илияна Йотова: Президентът има една „вина“ – че даде шанс на Кирил Петков и Асен Василев

0
145
Илияна Йотова

Според нея бъдещата коалиция ще е на антипрезидентска основа

„И Кирил Петков, и Асен Василев получиха огромен шанс. Млади хора с претенции за сериозно образование, свежи идеи и нов поглед. Всичко това е чудесна предпоставка за много сериозен успех. Президентът има само една „вина“ – че им даде този шанс. Много бързо те се обърнаха срещу президента, вместо да потърсят съюз. И сега изведнъж разочарованието у нас, българските граждани, е това, че те разочароваха младите и образованите“. Това каза вицепрезидентът Илияна Йотова в сутрешния блок на БНТ.

По думите й в предизборна ситуация Кирил Петков си търси аргументи защо е паднало правителството му.

„Аз смятах, че тази коалиция ще се задържи, защото споразуменията бяха подписани с ПП. Имаше и решения, които трябваше да бъдат взети. В началото имаше сериозно съгласие какво трябва да свърши тази коалиция“, каза още тя.

По думите й идването на ПП на власт е било свързано с много сериозни очаквания. „И от голямата любов се получиха и големите резерви у хората“, добави вицепрезидентът.

Според нея разочарованието от правителството е стигнало до една точка на търпение. Затова се е получил и първият кабинет, паднал с вот на недоверие

Тя обърна внимание на бързината, с която първоначално са се опитали да направят реформи.

„Като че ли този темп не се оправда. Получи се бързо и конфликт между институциите“, обясни още Йотова.

Според нея бъдещата коалиция ще е на антипрезидентска основа. „Все по-натрапчиво си мисля, че бъдещата коалиция за редовен кабинет сякаш има за задача да бъде представена от партии, които са срещу президентската институция“, обясни тя.