Илко Семерджиев: В здравното министерство в момента „гърмят бомби”, заложени от бившия министър Асена Сербезова

0
190
Илко Семерджиев

Именно тя е отнела средствата на медиците, които са получавали по време на COVID-епидемията

В здравното министерство в момента „гърмят бомби”, заложени от бившия министър Асена Сербезова. Това коментира бившият здравен министър Илко Семерджиев по Nowa News. Поводът е протестът на медиците в Спешна помощ, които поискаха увеличение на възнагражденията си.

Сербезова заложи тези бомби и те гърмят сега. Тя създаде непремерени очаквания в здравната система. Обяви, че ще вдигат заплатите. На базата на тези нереалистични очаквания, сега хората очакват това, което им беше обещано. Но предишното правителство не подсигури финансовия ресурс. Така че това е невъзможно към момента”, каза Семерджиев.

По думите му един бъдещ бюджет би решил този проблем, но въпросът е дали такъв ще бъде приет.

Според Семерджиев именно Асена Сербезова е отнела средствата на медиците, които са получавали по време на COVID-епидемията. „С това де факто намали техните приходи, въпреки че те бяха всеотдайни. Тя направи районите за отчитане на COVID заболелите от 28 на 5. По този начин разми картината. Това стана основание да отнеме COVID добавките на медиците от първа линия, както и икономическите и социални компенсации”, каза Семерджиев.

В момента гърмят бомби в двора на министър Меджидиев”, продължи Семерджиев. Според него това, което е заварил служебния здравен министър, „е кошмарно”.

В момента гърми и бомбата с лекарствата. На всички е ясно, че над 370 лекарства в момента липсват в България. Ако не каже какво е заварил, това ще се пише на неговия гръб. Започнаха да липсват лекарства и вместо да си осигури, министър Сербезова промени алгоритъма за отчитане на липсващите лекарства. От 370 липсващи лекарства, станаха 70 липсващи. Тоест 300 лекарства, вместо да са забранени за експорт, станаха обект на реекспорт”, каза Семерджиев. „Липсват лекарства за окноболните, болните с диабет, липсват лекарства за сърдечносъдовата система и COVID-19”, твърди Семерджиев.

По думите му министър Меджидиев се опитва да коригира това.