Имат ли си дървената мафия и ДПС кандидат за кмет на Ихтиман?

1
1803
Караджов и Чомакова.

Милена Чомакова живее на семейни начала с „пълномощника“ на дърводобивната фирма, в която полицията вече разследва смърт при трудова злополука

Полицията вече разследва причините за смърт при трудова злополука в дърводобивното предприятия Експрес 79 ЕООД, за чийто пълномощник се представя бизнесменът Емил Караджов, съобщиха за breaking.bg източници от МВР.

Миналата седмица breaking.bg разкри, че дирекция „Вътрешна сигурност” в МВР, която е пряко подчинена на вътрешния министър Калин Стоянов, рови полицейското управление в Ихтиман, ръководено от главен инспектор Филип Благоев. Причината – мистериозната смърт на 22 септември на 41-годишен работник в „Експрес 79“, която дори не е била регистрирана в полицейския бюлетин.

Според източниците ни от МВР, една от версиите за това защо е направен опит смъртният случай във фирмата да бъде покрит, са добрите връзки на “пълномощника” Караджов с местната полиция и с местните избори на 29 октомври. Милена Кирилова Чомакова, жената, която живее на семейни начала с Емил Караджов, е кандидат за кмет на Ихтиман от партия МИР и Сдружение „За Ихтиман“.

Караджов и Чомаковаа живеят на семейни начала

И, според проверяващите от „Вътрешна сигурност“, скандалът със смърт след трудова злополука в предприятието на бизнесмена, с когото живее, едва ли ще се отрази добре на кампанията й. Още повече, че местните ченгета твърдят, че въпреки щедрата „подкрепа“ на Караджов, любимата му Милена Чомакова изоставала сериозно в надпреварата – не само от сегашния кмет Калоян Илиев от ГЕРБ, но и от кандидатите на БСП Георги Чавеов и на ПП ДБ Веселин Георгиев.

Самата Чомакова, която е на шефска позиция в Държавната агенция „Държавен резерв и военно-временни запаси“ (по време на управлението на Тройната коалиция тази агенция стана популярна като люлка на корупцията, свързана с обръчите от фирми на ДПС), не е особено популярна сред ихтиманци.

Те дори на шега я наричат „Кралицата на дървената мафия“. Причината са разкритията на екоактивиста Александър Дунчев, бивш шеф на Агенцията по горите и ексдепутат от Продължаваме промяната в Софийска област. Още от миналата година Дунчев твърди, че лицето на ихтиманската дървена мафия е фирмата „Експрес 79“, чийто пълномощник е Емил Караджов.

През февруари екоактивистът обвини „Продължаваме промяната“ в задкулисие и прилагане на „порочните практики“ на ГЕРБ и ДПС.

Малко по-късно Дунчев отправи обвинения и към две дърводобивни фирми – „Експрес 79“ и „Ихтиман лес“, за изборни схеми и тежки обвързаности с ДПС.

С решение на РИК от 07.03.2023 г. за член на секция 262000010 в Ихтиман (една от секциите с купен ромски вот) от името на ПП е одобрен Димитър Иванов Бонев. Това е небезизвестният бивш кмет, председател на Общинският съвет и кандидат кмет от ГЕРБ, РБ, Зелените и ДБГ, който 2019 г. бе задържан с подкуп от 5000 лв., а 2 месеца преди това е обвинен от учители в Ихтиман, че като директор на ПГ „Васил Левски“ и кандидат за общински съветник на “ДБГ“ обикаля и агитира със служебните коли на училището”, написа Александър Дунчев в профила си в социалната мрежа фейсбук на 10 март тази година.

След това екоактивистът продължи с разкритията си под формата на въпроси, на които сам отговори. “По-важният въпрос е някой да попита членове като Бонев дали ходят всеки ден в стопанския двор в мeстността Пчелина на известната фирма „Експрес 79“ ЕООД, и защо?

Това е стопанският двор точно под соларния парк до магистралата при Ихтиман, където винаги нещо гори и има мъгла. В тази мъгла през 2020 г. стопанският двор в имот 119004 е закупен от „Експрес 79“ ЕООД, свързана с известния дървен бос Емил Караджов. И внимание! На същия адрес в стопанския двор в местността Пчелина се води и свързаната с експреса фирма „Ихтиман лес“ ЕООД, която отскоро се управлява от Руслан Великов Коларов.

Да! Няма грешка – това е същият Руслан Великов Коларов, роден 1976 г., който води ДПС в София Област”, завърши с разкритията си Александър Дунчев.

Кадарът на ДПС.

Според него “установените от Изпълнителната агенция по горите експресни незаконни сечи са най-мащабни в 2 общини, където ДПС са особено силни – в Община Своге с кмет от ДПС (Емил Иванов, бивш областен управител на Софийска област – б.р.), и в Община Ихтиман, където е базиран лидерът на ДПС в София Област, и то със собствена дърводобивна фирма”.

Накрая Александър Дунчев многозначително завършва поста си във фейсбук: “… и да не се чудите, ако есента от името на „добрите сили“ се появи и експресен кандидат за кмет на Община Ихтиман, зад който Ви се усмихва партията на Доган…”.

Сега „експресният“ кандидат не е от коалицията ПП ДБ. За сметка на това шеф на предизборния щаб на Милена Чомакова е Руслан Коларов. От ДПС.