ИТН: Не сме им слуги! Да вкарат в зала бюджета и важните закони

0
176
Снимка: кадър

По-важно им е да направят демонстрация как не може да се избере председател на НС. Кому е нужен този цирк, пита Тошко Йорданов

Явно ще си говорим през трибуни временно. Всички се опитват да си измият ръцете с ИТН. Ние не сме част от това правителство. В НС няма мнозинство нито на управляващи, нито на опозиция. И нямаме намерение да изпълняваме желанията на нито една сила.

Това обяви председателят на групата на ИТН Тошко Йорданов след поредния провал на заседанието на Народното събрание днес.

Опитахме да вкараме в дневния ред само консенсусните точки, защото е видимо, че няма мнозинство да си прокара.дневния ред, който си е решил, обясни Йорданов.

Той разказа, че в момента няма мнозинство, което да предложи председател на НС, който да бъде избран. Но председотелстващиат в момента Мирослав Иванов бил взел решение да включи точката, с което предизвикал гнева на опозицията.

Ние не сме коалиция с тях, а отделна ПГ. И докато се упражняваме за председател, ние предложихме да изтикаме напред важните закони и да ги приемем. Те отказаха, защото Мирослав искал еднолично да вкара точка за председател, да видел как ще се оправим, разказа Йорданов. И отново напомни, че никой няма предложение за шеф на НС.

Ние искаме да приемем законите, свързани с бюджета и плана за възстановяване. Те отказаха, по-важно им е да направят демонстрация как не може да се избере председател на НС. Кому е нужен този цирк, след като твърдят, че има по-важни неща. Ние не сме им слуги и не могат да ни казват какво да правим, категоричен бе шефът на ПГ на ИТН.

Опитахме се да разговаряме. С Каримански отидохме в кабинета на председателя и подадохме ръка. Казахме, че ситуацията е достатъчно напрегната и трябва диалог и конструктивност. Това не бе прието, затова не влязохме, обясни Ива Митева.

Искаме да спрем с празните приказки и обидите, допълни тя и обясни, че е можело да бъде предложен председател в 14-дневен срок и да се обсъди спокойно.