ИТН за проектозакона „Магнитски” на Асен Василев: Абсолютен фашизъм, минал през мозъка на извратен политик

0
135
Снимка: архив

Той не може да бъде подкрепен от нормално мислещите хора, коментира Станислав Балабанов

Българският вариант на закона „Магнитски“ не е обсъждан и не е съгласуван с „Има такъв народ“ като коалиционен партньор, каза на брифинг в парламента Любомир Каримански, председател на бюджетната комисия. Той отговори на журналистически въпрос бил ли е съгласуван тиражираният в публичното пространство като български вариант на закона „Магнитски“ законопроект с тях.

Депутатът Станислав Балабанов каза, че от това, което е излязло в публичното пространство, става ясно, че въпросният проект на законопроект е „абсолютен фашизъм“. „Ако това е минало през мозъка на някой извратен политик – това е абсолютен фашизъм и това не може да бъде подкрепено от нормално мислещите хора“, коментира Балабанов.

„Надявам се, че това просто е било обсъждано някъде там в Министерския съвет и се надявам по никакъв начин то да не бъде приложимо, защото без съд и присъда, да действаш по този комунистически за нас начин, е неморално и некоректно, коментира още той.

Любомир Каримански от ИТН заяви още, че има разминаване в дневния ред на Министерски съвет относно точките за приемане на еврото.

„Разминаването е, че в дневния ред на Министерски съвет не съществува точка А30 и А31, които са от особено значение , а в една от тях е националният план за приемане на еврото в България.

Той бе категоричен, че едно от условията за въвеждане на еврото по време на коалиционните съвети е било изготвянето на анализ върху въвеждането му.

„Този анализ трябваше да бъде изготвен от Министерство на финансите и Българска народна банка и трябваше да включва основните промени, ползи, разходи и всички предизвикателства, които стоят пред страната ни”, заяви той.

По думите му преди да има такъв подробен анализ не би трябвало да се приема техническия и оперативна план.

„Преди да бъде приет този оперативен план трябваше да се изясни стратегическа цел. Трябваше да е ясно на обществото, кога реално ще влезе еврото в България, според аргументите заложени в анализа, както и ползите и разходите, които очакват нашата страна. Това не беше направено”, допълни Каримански.