Иван Гешев: Над 90% от делата на спецпрокуратурата отиват в Софийската градска прокуратура

0
115
Иван Гешев Снимка: архив

Най-много магистрати от спецправосъдието са преназначени в София

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет преназначи спецмагистратите от Специализираната и Апелативната специализирана прокуратура. Най-много длъжности „прокурор“ бяха разкрити в Софийската градска прокуратура – 22 броя и Апелативната прокуратура – София – 11 броя. По няколко бройки бяха разкрити в окръжните прокуратури София, Перник, Благоевград, Пловдив, Плевен и Бургас. Членовете на колегията гласуваха единодушно преназначенията, предава БТА.

Главният прокурор Иван Гешев обяви по време на заседанието на колегията, че желаещите преназначаване основно искат да работят в София. По думите му над 90% от делата в специализираните прокуратури остават в Софийска градска прокуратура и „логично трябва повече административен и кадрови ресурс за големия брой дела, които ще започнат да се наблюдават от утре“.

Ето какво каза още главният прокурор:

„Законът за изменение и допълнение на Закона за съдебната власт, частично обявен за противоконституционен, не урежда никакви критерии за преназначаване на магистратите. Той съдържаше текст, който по същество представляваше лустрация и реподбор на магистрати – съдии, следователи и прокурори. Този текст противоречи на Конституцията и на практиката на Съда на ЕС и логично бе обявен за противоконституционен. Това беше ясно и бе казано от нас още на обсъжданията. Прокурорската колегия е въвела критерии за преназначаване на магистратите от специализираните прокуратури и те са свързани с натовареността на трите окръжни прокуратури на територията на София. Голямата част от делата (на специализираната прокуратура) – над 90%, които остават в София, отиват в Софийска градска прокуратура. Логично е тя да има нужда от повече административен и кадрови ресурс, за да може да се справи с големия брой дела, които ще наблюдава от утре”, каза Гешев.

„Освен с натовареността на тези прокуратури и заявените желания от магистратите, сме се съобразили с юридическия им стаж, с атестациите, с наличие или неналичие на наказания”, добави той.