Иван Хиновски: В България има големи залежи на газ, това плаши монополиста „Газпром“

0
487
Иван Хиновски

България може да стане енергийно независима, категоричен е експертът

В България има големи залежи от природен газ и това плаши монополиста „Газпром“. Това заяви пред Нова тв председателят на Българския енергиен и минен форум Иван Хиновски.

„Има задълбочен анализ на една голяма американска компания за залежите на газ в България. Този геоложки доклад е укриван от 2011 година. Според цифрите към 2011 година България има залежи от газ, възлизащи на 480 милиарда кубични метра, които биха ни стигнали за 150 години. Тези цифри са в диапазона на оптимистичната прогноза”, посочи той.

По думите му запасите от синьо гориво са в района на Чирен. „Въпросът е защо от 2011 г. тези резултати притесняват голяма част от геополитическите лобита в България и в света. През 2012 година приемаме меморандум за забрана на шистовия газ. Това според мен не е случайно”, посочи Хиновски.

„Тези проучвания сме ги поръчали ние. Те са започнали през 2007-2008 година и са приключили през 2011 година. Те показват, че в етрополската формация, Северозападна България, има залежи на газ. Забраната за добив на шистов газ идва от много по-високо ниво. Лично аз смятам, че това са интереси на монополиста, който внася газ до момента – „Газпром”. Защото той е много притеснен от тези цифри”, подчерта енергийният експерт.

Според него протестите срещу шистовия газ в Добруджа преди години са били за заблуда и отклоняване на вниманието от етрополската формация. „Цифрите в доклада са за хидравличен фракинг. Отправи се искане за конвенционален добив към същата компания, изготвила първия доклад. И тя ревизира данните. Вече в добива на шистов газ не се използват химикали, което беше основното притеснение. Никакви химикали не се използват Въпросът е, че ние не си знаем ресурсите”.

„Този доклад плашеше монополиста. България можеше да стане независима”, подчерта Хиновски и призова да бъде отменен мораториумът, който спира всички проучвания.