Кабинетът осигурил 7 кораба с втечнен газ, без да е ясно къде ще ги разтоварим и колко ще струва цялата операция

0
145
Терминалът за втечнен газ в Ревитуса е един от вариантите. Снимка: DESFA

Това съобщи в началото на правителственото заседание премиерът в оставка Кирил Петков

Министерството на енергетиката ще направи предложение за сключване на договор за доставка на седем карго кораба с втечнен газ, които ще подобрят енергийната сигурност на България, съобщи в началото на правителственото заседание премиерът в оставка Кирил Петков. Условието било следващия месец да подсигурим необходимата инфраструктура от Гърция и Турция.

“Условието за получаване на тези количества е през следващия месец служебното правителство и служебното Министерство на енергетиката да осигурят необходимата инфраструктура от Гърция и Турция. Този договор, който днес ще бъде предложен, е важна стъпка на екипа, съвместно с Европейската комисия, за осигуряване на природен газ за зимните месеци“, посочи Петков.

Министър-председателят в оставка каза, че така настоящото правителство в оставка осигурява приемственост по енергийната тема с бъдещия служебен кабинет.

„Този договор е важна стъпка на екипа, работещ съвместно с ЕК за осигуряване на газ за зимните месеци. Така решаваме съществена част от гарантирането на енергийната сигурност и правителството улеснява следващия кабинет“, хвали се Петков. Освен това правителството ще приеме и новата програма за компенсация за цената на тока за бизнеса от 1 юли до 30 септември.

„За крайните потребители ще се утвърди таван от 250 лв. като по този начин правителството осигурява предвидимост на бизнеса. Даваме 150 млн. за мярката за намаляване на цената на горивата при зареждането на бензиностанции с 25 ст. Едновременно с това започва работа между митниците и НАП за ограничаване на износа на нефтени продукти с руски произход, считано от 5 декември“, изтъкна Кирил Петков преди последното си правителствено заседание/Tribune