Йорданка Фандъкова: Трета година градският транспорт е в криза

0
44
Йорданка Фандъкова

Увеличение на местните данъци и такси не се предвижда

Увеличението на бюджета за 2022 година се дължи основно заради увеличението на заплатите на учителите и медицинските сестри, социалните работници. Бюджетът може да се изпълни, но той не е оптимистичен, а реалистичен и напрегнат. Това заяви пред БНТ кметът на Столична община Йорданка Фандъкова.

Бюджет 2022 е с около 200 млн. лева по-голям в сравнение с предходната година. Общият размер е 2 078 156 361 лева.

„Най-големият проблем пред нас е осигуряване движението на градския транспорт. Във всички големи градове, не само в България, той се подпомага от държавата, защото вече трета години има причини транспортът да е в криза“, посочи Фандъкова и изброи:

„Първата година системата на градския транспорт в София бе затруднена заради ковид – с над 1/3 намаляха пътниците, а оттам и приходите в системата. Втората година, особено от лятото насам, започнаха проблеми заради високите цени на горивата. Компенсациите са крайно недостатъчни. Затова миналата година Столична община увеличи значително средствата за градския транспорт. Около 40% от собствените приходи на общината са насочени към градския транспорт“, подчерта столичният кмет.

Фандъкова отбеляза, че увеличение на местните данъци и такси не се предвижда. Предстои обаче в Общинския съвет да се коментира промяна на таксата за строителни разрешителни. По думите ѝ бъдещата промяна със строителния бум и фактът, че тази такса не е променяна от години.