Кадиев поиска оставката на шефа на НАП – продал фирмата си с 1.9 млн. лв. задължения, след като почнала ревизията

0
1479
Георги Кадиев Снимка: фейсбук

Поведението му е недопустимо, коментира бившият зам.-министър на финансите във фейсбук

Оставката на шефа на НАП Румен Спецов поиска Георги Кадиев. Както Breaking.bg писа по-рано днес, Спецов продал фирмата си с 1.9 млн. лв. данъчни задължения на циганин рецидивист, след като започнала ревизията. Поведението му е недопустимо, коментира председателят на „Нормална България“.

Ето пълния текст на поста на Кадиев:

Проверка в публични регистри на НАП и Търговския регистър показва, че настоящият изп.директор на НАП Румен Спецов е продал дяловете си в дружеството Гранекс Трейдър, ЕИК 202283606, на 07.04.2016 г.

Дружеството е било в ревизионно производство към момента на продажбата на дяловете, по всяка вероятност вече е имало и издаден ревизионен доклад. Точната дата на ревизионния доклад и получателят /вероятно Румен Спецов като управител/ може веднага да бъде установено от проверка на НАП, тъй като всички ревизионни доклади са налични в системата от 2012 насам. Там може да се види и точната дата на начало на ревизията и кой е получил уведомлението за ревизия, вероятно отново г-н Спецов, както и периодите, които тя обхваща.

70 дни след продажбата на дяловете на фирмата е издаден Ревизионен акт №Р-22221015006486-091-001/17.06.2016. Актът е издаден на новия собственик и управител Данаил Николов и връчен служебно по чл.32 на ДОПК, който се ползва при ненамиране на лицето на адрес.

Всичко това означава, че ревизията е стартирала в период, в който Румен Спецов е бил управител и собственик на дружеството, че той е бил наясно с периодите, които тя обхваща, както и с очакваните заключения към момента, в който продава дяловете на фирмата си на малоимотно лице с криминални регистрации. С голяма доза сигурност може да се твърди, че продажбата на дяловете е именно следствие на очакваните резултати от ревизията. В резултат на тези действия фирмата никога не покрива задълженията си и до ден-днешен дължи над 1.5 млн. лв. на НАП.

Тази информация показва недопустимо поведение и според мен е достатъчно основание за искане на незабавна оставка на Румен Спецов като изпълнителен директор на НАП.