Как през 2019 г. е отпуснат корпоративен ипотечен кредит от 2.6 милиона на фирмата СТВ Консълтинг, която очевидно не е в цветущо финансово състояние?

0
176
Кое е третото лице по заема с Бретшнайдер?

Какви обезпечения е дала фирмата по този кредит, по който солидарен длъжник е Асен Василев?

BIRD.BG

Още въпроси възникват около Чаталджа и Винеткагейт:

Как през 2019 г. е отпуснат корпоративен ипотечен кредит от 2.6 милиона на фирмата СТВ Консълтинг, която очевидно не е в цветущо финансово състояние? Припомняме, че кредитът е за покупката на имота – 1,8 милиона лв. и ремонт за 0,8 милиона лв. Какви обезпечения е дала фирмата по този кредит, по който солидарен длъжник е Асен Василев? Самият той не е ипотекирал собствен имот. Имало ли е допълнителни обезпечения под формата на депозит от трето лице?

Сградата е общо 891 кв. м. и за ремонт се падат по 897 лв. на кв.м. От тези 891 кв. м. частта на Лорер е 234 кв.м. Само тя би трябвало да струва поне 400 000 /сделката включва и поземления имот/, а за нейния ремонт да са дадени още поне 200 000. Каква е икономическата логика един актив, който излиза на фирмата 600 000 лв. да се продаде за 350 000 лв. с ДДС? Кое му е пазарното?

През 2021 г. е сключен нов заем за 2,9 млн. лв, за да се върне първия заем и Асен Василев да бъде отписан като солидарен длъжник. Обезпечение отново е имотът на Чаталджа 3. Как така при такъв дълг продаваш една четвърт от този имот на министър Даниел Лорер само за 350 000 лв. с ДДС? Тук може да се подозира евентуално престъпление против кредиторите – чл. 227 и безстопанственост чл. 219 от НК, както и данъчно престъпление.

Графиката е от Апис.

Нов съдебен документ по делото на Бретшнайдер за Чаталджа разкрива, че той е отпуснал заем на „третото лице“ през 2019 г., когато СТВКонсълтинг е взела първия си банков кредит от 2,8 млн. лв. Към този момент СТВ още е собственост на АсенВасилев. Но дали той е третото лице не е ясно. Не е ясно и кога СТВ става гарант по заема с имота на Чаталджа. което е оформено с допълнително споразумение.