Както е казал Радой Ралин: „Не ме е страх от министъра на културата, а от културата на министъра“

0
437
Велислав Минеков поучава полицаите, охраняващи протеста.

Минеков-младши стана по-известен в последните години, но не с работата си, а като професионален телевизионен протестър

Виктория Георгиева Снимка: фейсбук

Виктория Георгиева, фейсбук

Четейки как са представени министрите от служебния кабинет по медиите, на човек мед му капе от сърцето. То не са постижения, титли, успехи, квалификации, опит… Ум да ти зайде! Направо да си пожелаеш този кабинет, предложен от президента, да остане завинаги. Чисти, неопетнени, компетентни! Да, ама не!

Както навремето е казал Радой Ралин: „Не ме е страх от министъра на културата, а от културата на министъра.“ И тъй като стана дума за култура, ето го и него!

Проф. Велислав Минеков е син на скулптора Величко Минеков – човек от най-близкото обкръжение на Тодор Живков. Бащата Минеков е член на ловната дружинка на Живков, за която до ден-днешен се носят легенди, че по време на лов са се решавали важни въпроси, касаещи политиката на Българската комунистическата партия. Величко Минеков прави приживе паметника на Тодор Живков през 1981 година в Правец, а партията му дава милиони за издигнатите мегаломански статуи, сред които и такава на Людмила Живкова.

Велислав Минеков също е скулптор. Завършва Художествената академия с профил металолеене и като син на виден комунистически функционер специализира в чужбина, в тогавашната Германска федерална република. Минеков-младши стана по-известен в последните години, но не с работата си, а като професионален телевизионен протестър, след включването му като редовен участник в триото по телевизия Евроком.

Според различни източници в колекцията на Васил Божков има 15 пластики, закупени от Минеков – всяка на средна цена 12-15000 лева. Затова не е учудващо, че скулпторът често напада свои колеги, но винаги защитава Васил Божков и неговата колекция.