Какво стои зад ареста на шефката на митниците и оставката на главния секретар на МВР

0
673
Петя Банкова Кадър: БНТ

Кирил Петков, Христо Иванов и Атанас Атанасов имат тежки дни и нощи. И все повече им личи, а нервите им са изпънати до степен, че вече започнаха да ги изпускат

Европейската прокуратура у нас поиска през седмицата налагането на административна глоба от 5000 лв. за овцевъд от Вършец заради представянето на фалшив документ, с който е направен опит за неправомерно получаване на евросубсидия от 134 770 лв. Измамата не е осъществена. Разбира се, че всяко престъпление, трябва да е последвано от санкция. Странното в случая, че подобно рутинно действие може изобщо да е повод за информационно съобщение от офиса на Лаура Кьовеши у нас. Просто, защото показва тоталния провал на толкова дълго рекламираната Европейска прокуратура, която бе натоварена, поне в България, с нереални очаквания за разкриване на „голямата корупция“ и пращане в затвора на политици и управляващи. Нищо подобно.

Провалът на Европрокуратурата е тема табу за целия либерален естаблишмент на Стария континент и особено у нас.

Също тази седмица Комисията по противодействие на корупцията и Държавната агенция „Национална сигурност“ проведоха безпрецедентна акция, уличила в тежки закононарушения високопоставен държавен служител – какъвто несъмнено е директорът на агенция „Митници“ Петя Банкова. Нещо повече, макар и официално да не беше потвърдено, но и никой не отрече, изненадващата оставка на главния секретар на МВР Бойко Коцев изглежда също има връзка с разследването за корупция. В цивилизования свят на подобни спецакции се гледа с респект, особено от държавниците, а и от анализатори и медии. Всъщност, акцията на КПК и ДАНС е повече от успешна, след като Софийската градска прокуратура е преценила, че има доказателства, които в събота ще представи в съда, заедно с искането си за постоянен арест на шефката на митниците и още няколко лица, свързани с контрабанда на акцизни стоки, в случая на цигари.

У нас, разбира се – като започнем от политиците, минем през експертите и стигнем до „всичколозите“, не просто опитаха да омаловажат акцията, а и открито да я обявят за провокация или разчистване на неудобните. Всеки със своите аргументи, все абсурдни и неподкрепени с факти.

Самата Петя Банкова се опита доста лековато да обясни, че акцията нямало да се хареса на американския посланик.

Ръководителят на дипломатическата мисия на САЩ няма интервю, в което да не подчертава, че по никакъв начин „посолството“ не влияе на вътрешнополитически и управленски процеси у нас, докато накрая ще се намери някой висш чиновник, уличен в тежка корупция, който ще тръгне да го опровергава. Тъжното е, че дългогодишен агент на службите, каквато е била Банкова, брани собственото си уличаване в престъпление, не с юридически аргументи, а с внушения.

Но какво да кажем за премиер-министъра в оставка Николай Денков, който не се поколеба да обясни в казионно самоинтервю пред собствения си пресцентър, че бил чувал слухове как ДАНС покровителствала наркоканали.

С това си изречение Денков не просто показа пълната си несъстоятелност, но и абсолютна безпомощност.

Недопустимо, противоконституционно, антидържавно и в разрез с националния интерес е министър-председател да разпространява слухове за контраразузнаването на собствената си държава. Само си представете, че нещо подобно каже Орбан, Макрон или Шулц. Но Денков вече е минало, така че толкова за него.

Кирил Петков, Христо Иванов и Атанас Атанасов имат тежки дни и нощи. И все повече им личи, а нервите им са изпънати до степен, че вече започнаха да ги изпускат. Това си пролича особено силно в петък, когато обидени станаха и си тръгнаха от президентството, след като нападнаха няколко от обявените от бъдещия служебен министър-председател Димитър Главчев негови предложения за министри. Само ден по-рано, Петков и Атанасов направиха „мечешка услуга“ на уредения от тях на поста главен секретар на МВР Живко Коцев. Разбра се, че Петков и Атанасов, а както стана известно и депутата от ПП-ДБ Бойко Рашков, трескаво издирвали Живко Коцев в сряда и четвъртък, за да разберат какво се случва с митниците.

Работа ли е на политически лидери да звънят на най-висшия полицейски началник, за да разберат какво се случва в една от приходните агенции? В същото време Петков, Иванов и Атанасов говорят за политически натиск?

Коцев не просто напусна поста на главен секретар на МВР, но и системата, стана ясно от негово изявление. Тази конкретика е важна, защото потвърждава съмненията, че Живко Коцев е бил уличен най-малко в нерегламентирана дейност, поради което разбира, че няма как да остане във вътрешното ведомство. Дали, защото е решил да съдейства на разследването срещу шефката на митниците, дали за да се запази репутацията на МВР, очевидно и самият Коцев няма никакъв интерес от раздухване на оттеглянето му. Ако то бе под натиск на вътрешния министър Калин Стоянов, както твърдят от ПП-ДБ, то нямаше да се стига дори до претърсвания на дома на висшия МВР ръководител, а и на кабинета му, погрешно наречен офис от Кирил Петков.

Само че Петков, Иванов, Рашков и Атанасов не спират с интригите и с употребата на оттеглянето на техния главен секретар на МВР,

за когото в медиите се твърди, че не успял да обясни произхода на средствата за прескъпия часовник, намерен в дома му. И вместо да проявят държавнически подход, да замълчат, за да не се петни репутацията на МВР и на държавата като цяло, изнервените от изпадането си от властта политически лидери на ПП-ДБ правят точно обратното.

Всъщност и това не е изненадващо, защото просто природата на тези хора е такава. Те ненавиждат родината си, те ненавиждат произхода си, те ненавиждат институциите, те ненавиждат дори законите и конституцията, които погазват, но винаги се изкарват жертви, когато ги уличат в нарушения и особено в престъпления. Заради това не е изненадващо, че използват една перфектно проведена акция, при това проведена при възможно най-голяма дискретност и конспиративност, за елементарни политически спекулации. За тях корупцията е всяко управленско действие, в което нямат участие, но в същото време искат цялата власт. А когато я получат, не просто не знаят как да си служат с нея, но се и провалят. При това от собствената си немощ. Това виждаме в изминалите 3-4 дни, от Денков, от Петков, от Атанасов, от Иванов и т.н. Вижда се ясно и от цялата им мрежа от платени агенти на влияние и медийната машина за рушене на репутации, разпространяване на доноси и налагане на цензура.

Обществото обаче видя, че всичко това е преходно, защото в държавата все още има много наистина добре функциониращи институции и кадри в тях, които все още пазят обществения интерес и държавността. Такава, каквато на някои им се искаше да бъде унищожена, през сглобки, некоалиции и т.н.