Кандидатът за нов премиер на Северна Македония кани в Скопие Кирил Петков, след като заеме поста

0
82
Димитър Ковачевски Снимка: СДСМ

Ковачевски се обяви за взаимно приемливо решение, което да позволи страната му да започне преговори за членство в ЕС

Кандидатът за нов премиер на Република Северна Македония Димитър Ковачевски заяви, че след като заеме поста, ще покани в Скопие премиера на България Кирил Петков, пише БНР.

Утре президентът Стево Пендаровски ще връчи мандата за съставяне на правителство на Ковачевски, а очакванията са новото правителство да встъпи в длъжност около средата на януари.

Ковачевски се обяви за взаимно приемливо решение, което да позволи страната му да започне преговори за членство в ЕС. Според него заедно с българското правителство трябва да бъде изготвен план за възможно най-бързо премахване на българската блокада върху преговорите.

Наскоро новият български премиер Кирил Петков се обяви за ускорено намиране на решение по спорните въпроси между София и Скопие. Наред с дискусиите по историческите въпроси Петков предлага да бъдат създадени и двустранни работни групи по икономически теми, без България да отстъпва от националния си интерес.

София настоява Република Северна Македония да включи в своята конституция и българите като един от съставните народи, за да бъдат гарантирани и техните права.