Украинците нямат време за кьорфишеци

0
165
Кирил Петков и Димитър Ковачевски Снимка: МС

Надявам се това посещение да не е от същия тип както първото посещение в Скопие – „празна Мара тъпан била“

Огнян Минчев

Огнян Минчев, фейсбук

Аз не зная какво налага това посещение. Надявам се то да не е от същия тип както първото посещение в Скопие – „празна Мара тъпан била“.

Ако се окаже нещо такова, освен глупаво би било и неетично. Защото тези хора са във война. И те нямат време за кьорфишеци.

Струва ми се, че посещението би имало смисъл, ако наистина премиерът и колегите му занесат в Киев това, от което бореща се Украйна има нужда. 200 от 240 депутати в българския парламент са ЗА доставянето на оръжие на Украйна – като дар или като търговска сделка, възможно е и двете.

Премиерът в българската институционална система е човекът, който взима решения – той е глава на изпълнителната власт. Неговите пълномощия не включват необходимостта от съобразяване с президента – който и да е той. Президентът по българската конституция е представителна фигура. Снощи го видяхме да стои плътно зад патриарха на Пасхалното богослужение. За да го видят всички. Е, видяхме го – толкоз.

От Кирил Петков чакаме решение за доставка на необходимото оръжие за бореща се Украйна. Ако не му достигат пълномощия – да се обърне към тези 200 депутати в НС, които ще му дадат изричен мандат на най-значимата национална институция – парламента.

Останалото е достойнство – лично и национално. И спокойствие – никой не се готви да напуска никаква коалиция. Но дори и да се готви – България не може непрекъснато да бъде заложник на една партия, прослужила век като чужда агентура. Иначе не продължавате промяната, а продължавате безвремието – в което се намираме от дълги десетилетия.