Кантарджиев: Ваксинирайте децата! Те не боледуваха, докато не дойде делта

0
71
Проф. Тодор Кантарджиев

Грипът ни поваля за часове, а коронавирусът за дни, обяснява той

„Всички хора, които са ваксинирани срещу коронавируса с две дози, е добре да си сложат трета заради варианта омикрон“, каза проф. Тодор Кантарджиев пред БТВ. По думите му това е особено важно за ваксинираните с „АстраЗенека“ – те трябва да сложат трета доза от РНК препарат.

„Защитата от разболяване с две дози е около 20% за всички видове ваксини. При поставяне на трета доза, защитата от разболяване скача до 75-80%“, каза Кантарджиев.

Омикрон се разпространява много по-бързо. Давам пример – на 1 декември той се появи в Лондон. До 14 декември 80% от всички инфекции се дължат на него“, каза още Кантарджиев.

Той посъветва хората да се възползват от ваксинирането на деца, тъй като препаратите са сигурни и предоставят добър имунен отговор. „Децата не боледуваха, докато не дойде делта вариантът“, каза Кантарджиев.

По думите му можем да различим грип и коронавирус много лесно. При коронавируса развитието на болестта е в няколко дни, докато грипът ни поваля за около два часа.

„Миналата година нямаше сезонен грип в Европа заради коронавирусните мерки. Тази година обаче има. Хубавото е, че грипната вълна едва ли ще е много висока, защото все още имаме противоепидемични мерки“, каза професорът.

Той посъветва всички над 65-годишна възраст да се ваксинират срещу грип, ако вече не са.

Кантарджиев допълни, че няма повод за притеснение от това, че коронавирусът и грипът ще се припокрият.