Карадайъ към Петков: Твърди се, че сте марионетка на Иво Прокопиев. Премиерът: Има ли смисъл от парламент

0
1222
Мустафа Карадайъ

От ГЕРБ поискаха извинение от премиера

Скандал в парламента по време на блицконтрола. Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ попита премиера Кирил Петков защо твърди, че депутатът Делян Пеевски е оказвал влияние на бившия министър-председател Бойко Борисов.

„Хората заявяват, че вие сте марионетка на Иво Прокопиев и по ваш образ и подобие ли твърдите това за Делян Пеевски?“, скочи Карадайъ.

Това провокира Петков.

„Стоя пред вас и се чудя какъв е смисълът от тази институция, когато се задават такива въпроси. Тук сме да мислим за политиката на правителството, да мислим за стратегия за развитието на България или да използваме обидни думи към българските институции. Искам да ви уверя, че разликата между вас и мен, е че аз съм напълно независим“, отсече той.

„От кого сте независим? Иначе оценка ми е, че става практика вихрушката /подиграва се на Петков, който казва вихрушка вместо върхушка – бел. ред./ на тази власт да лъже в сложната ситуация, в която се намира“, обърна се към премиера лидерът на ДПС.

Радослав Чолаков от ГЕРБ поиска Петков да се извини веднага на Народното събрание.

Шефът на НС Никола Минчев обаче му опонира като посочи, че изказването на премиера е било в контекста на „ако ще се задават такива въпроси“.

Маноил Манев от ГЕРБ също се възмути от думите на Петков.

„Шизофренията в нашето НС достигна своя връх отдава. Г-н Минчев, вие трябва да решите дали сте адвокат на Петков, или сте председател на НС. След вашата намеса по процедурата на Чолаков аз и надявам се всички депутати, държат вече и на вашето извинение, защото, ако премиерът или друг заяви, че не вижда смисъл от институцията на Народното събрание, председател на Народно събрание да го защитава това поне на мен не ми се вижда нормално“, каза той.