Карадайъ: Нека в диалог да намерим изход от политическата криза

0
49
Мустафа Карадайъ

ДПС може да предостави добри експерти на бъдещо правителство, заяви лидерът на партията

„Другите политически сили казват, че при нас има добри експерти, не че при другите няма. Във всички партии има добри експерти. Ние ще се отнесем много сериозно към въпроса“, заяви Карадайъ, отговаряйки на въпрос на репортери какви експерти е готово да предостави ДПС за един бъдещ експертен кабинет.

„По-добре е в такава сложна ситуация да следваме стъпка по стъпка процесите, без да ги предпоставяме и изпреварваме, ако искаме нещо да се случи“, добави още той.

Карадайъ подчерта, че една голяма част от икономическите проблеми ще се решат чрез инвестиции, а не чрез популизьм. „Закъснението от 2-3 години по ПВУ можем да го компенсираме и преодолеем с хора, които са наясно с процесите в Брюксел. Това го казахме и на срещата с ГЕРБ, така трябва да ускорим процеса“, посочи лидерът на ДПС.

Той припомни, че за първия оперативен период от 2007-2013 г. оперативните програми се разписваха през 2007 г., а през 2008 г. стартира реализацията им, вторият оперативен период беше 2014-2020 г., оперативните програми се разписваха през 2013 г., а тогава в кабинета на Пламен Орешарски участваше ДПС.

„Разбрахте, че когато ДПС е участвала във властта са се разписвали оперативните програми, за да има какво да се реализира, за да функционират еврофондовете в България“, заяви Карадайъ, след което уточни, че през 2020 г. са призовавали да се види какво се прави по оперативните програми и какво се разписва по тях

„След решението на ЕК за заделянето на 750 млрд. лв. за възстановяване на икономиките след ковид и задържането на работните места и подпомагането на малкия и среден бизнес, за да не фалират и да не закриват работни места, ние тогава септември месец предложихме да има един експертен кабинет с отговорници за оперативните програми, за да може всички народни представители със своята експертиза да се включват в подписването на оперативните програми и ПВУ, за да тръгнем да ги реализираме.

Днес сме 18 май 2023 г., оперативни програми не функционират, от ПВУ една стотинка не е изхарчена целесъобразно“, подчерта Мустафа Карадайъ и изрази надежда всички депутати в 49-ото НС да се отнесат с разум, отговорност към проблемите на хората.

„Нека в диалог да намерим изход от политическата криза и да подредим системите в държавата, за да функционира, защото днес виждаме, че законодателната власт не функционира, изпълнителна власт няма и съдебната власт има сериозни проблеми“, допълни още лидерът на ДПС.