Кирил Ананиев: Фискалният резерв на държавата е 8,5 милиарда лева, парите в Сребърния фонд не са пипани

0
169
Кирил Ананиев Снимка: Investor

Пандемията глътна 5.1 млрд. лева досега, обяви финансовият министър в парламента

Фискалният резерв на държавата към днешната дата е в размер на 8,5 милиарда лева, обяви финансовият министър в оставка Кирил Ананиев в Народното събрание.

8 млрд. бева са по сметка на БНБ, а останалите 500 милиона са по сметките на търговските банки, обяви още Ананиев по повод спекулациите, че хазната на държавата е изпразнена.

Той допълни още, че от създаването на Сребърния фонд нито веднъж не са си позволили да пипат сметката и парите се съхраняват.

От началото на пандемията до 31 март 2021 г. сме извършили разходи, свързани с мерките за борба с COVID-19, в размер 5,1 млрд. лева, заяви финансовият министър в оставка.

По време на изслушването си в парламента Ананиев подчерта, че от тази сума 1,8 млрд. лева от бюджета са отишли за подкрепа на домакинствата, 2,2 млрд. лева за бизнеса, а 1,1 млрд. лева за онези органи на държавно управление, натоварени с дейностите по овладяване на пандемията и преодоляване на негативните последици от нея.

От началото на годината са изразходвани допълнителни 314 млн. лева за по 50 лева добавка към пенсиите на всички пенсионери от януари до март тази година.

Ананиев отчете, че Министерският съвет извън бюджета е похарчил малко над 200 милиона лева за изграждане на нови улици, водопровод, саниране и нови училища. Имаше населени места без вода, без пътища. Отидете при тези хора и ги попитайте дали са имали нужда от тези неща, каза Ананиев.

Финансовият министър отчете, че законопроектите, които се внасят в момента, имат многомилиардни разходи, без реален разчет откъде ще дойдат парите. Общата им стойност е 13 млрд. лв., което означава дефицит от 10% или вероятно теглене на нов дълг, който пък ще трябва да се изплаща после.