Кирил Ананиев към Асен Василев: Правите социален експеримент

0
385
Кирил Ананиев и Асен Василев

Бившият финансов министър изтъкна, че досега всички правителства са спазвали строга финансова дисциплина

Нямате право на такива разходи в бюджета, предупреди мнозинството депутатът от ГЕРБ и бивш финансов министър Кирил Ананиев в хода на дебата за Бюджет 2022. Той припомни, че бюджетната комисия е била манипулирана от финансовия министър Асен Василев, че новото управление няма право да прави по-големи разходи от предишното. Ананиев изтъкна, че досега всички правителства са спазвали строга финансова дисциплина.

„Вие се ползвате с подкрепата на 10% от българското население”, подчерта бившият финансов министър. По думите му новото управление трябва да разчита само на средствата, които са постигнати в техния мандат.

„Целта наистина оправдава средствата, ама ако ги имаш”, уточни Ананиев. Според него бюджетът трябва да е с нулев дефицит, като се прибавят само пари за справяне с ковид кризата.

„Ако беше тук уважаваната Мика Зайкова, щеше да направи този бюджет, както самата тя се изразява, „на кайма”. Вие правите социален експеримент“, обвини своя наследник на поста Ананиев.

Асен Василев благодари на Кирил Ананиев и подчерта, че изказването му демонстрира най-добре разликите между новото управление и това на ГЕРБ.