Кирил Добрев ще номинира Нинова за премиер, 6 години чакала

0
352
кирил добрев
Кирил Добрев
Николай Димитров - ГЕРБ/СДС Николай Димитров - ГЕРБ/СДС

Повечето членове на НС на БСП искат връщане на мандата веднага

Повечето членове на Националния съвет на БСП се обявиха преди пленума днес за връщане на мандата за правителство веднага. Пленумът трябва да реши какво да прави с мандата, който се провали, след като партиите в парламента отказаха да правят редовен кабинет, а някои дори не участваха в консултациите, инициирани от соцлидерката Корнелия Нинова, съобщи dir.bg.

Кирил Добрев предположи, че Корнелия Нинова днес ще върне мандата, „след 46 часа медийни участия и унижения, които инкасирахме като партия“. „Кой ще плати сметката за всички упражнения, които правихме?“, попита той и сам си отговори: „БСП ще я плати“.

Добрев каза още, че Нинова от 6 години се готви за премиер и сега е редно тя да бъде издигната за министър-председател при връщането на мандата.

„Влизам вътре да гледам един моноспектакъл, с водещ Корнелия Нинова“, каза опонентът й от вътрешнопартийния избор за лидер. „Поемам ангажимент пред вас да я номинирам за министър-председател“, добави още той пред журналистите.

Според него днес трябва да се следва политическата логика и дали Нинова „желае, или не желае“ да бъде номинирана за премиер, това не е „панаирът на Мездра“, решава партийният орган. По думите му преговорите са се провалили не защото мандатът е в ръцете на БСП, а заради ръководството на партията в нейно лице.

За връщане на мандата се обяви и депутатът Александър Симов.

„Партиите на протеста показаха, че не искат да има стабилно управление и имам съмнения дали изобщо са такива, или само БСП е единствената автентична партия на протеста“, каза Симов.

„Има два варианта пред БСП в момента – единият е да върнем мандата, другият е да номинираме кандидат за премиер“, коментира депутатът. Симов каза, че не са обсъждали име на кандидат за премиер, но ако тръгнат в тази посока, няма да номинират партийна фигура, защото в сегашната ситуация това няма да свърши работа.

Според него, имайки предвид каква е атмосферата в парламента, може би по-доброто действие към момента е да върнат мандата веднага и вече от волята на президента да зависи дали ще даде още една седмица да се актуализира бюджетът. Това не е крайно мнение, склонен съм да чуя аргументи, добави Симов.